Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 01 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Duurzame methanol voor de scheepvaart

Logo Business AM
Sponsored

10/04/2019 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Sponsored by VITO

Ook de scheepvaart zal haar steentje moeten bijdragen in het gevecht tegen de opwarming van de aarde en de klimaatverandering. Methanol is een interessant alternatief voor de vervuilende stookolie die schepen vandaag als brandstof gebruiken. Maar dan moeten er wel een aantal horden worden genomen.

Tot op vandaag varen schepen op stookolie. De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) ligt daardoor hoog en er komen ook grote hoeveelheden stikstofoxide en fijn stof vrij. Het gebruik van methanol in scheepsmotoren zou de uitstoot van broeikasgassen en de andere schadelijke stoffen gevoelig terugdringen.

Methanol heeft evenwel een groot nadeel: de verbranding ervan in motoren is relatief schoon maar bij aanmaak op de klassieke manier komen veel broeikasgassen vrij. Dat komt omdat methanol traditioneel wordt geproduceerd op basis van fossiele brandstoffen, olie en gas. Maar er is een alternatief: methanol kan ook worden gemaakt uit koolstofdioxide (C02), in combinatie met waterstof.

Methanol blijkt een van de meest kansrijke alternatieve brandstoffen voor de vervuilende stookolie waar schepen vandaag op varen🛳. Nadelig is dat tijdens het productieproces ervan heel wat broeikasgassen vrijkomen. Ook daarvoor kent VITO oplossingen 👉 https://vito.be/nl/co2-uit-de-lucht-halen-en-meteen-hergebruiken

Geplaatst door VITO op Woensdag 3 april 2019

VITO: methanol op duurzame wijze

VITO werkt aan een systeem om CO2 uit de lucht te capteren – op zich al winst in de strijd tegen de opwarming van de atmosfeer –  en ze daarna te gebruiken in het productieproces van methanol. De waterstof die naast CO2 essentieel is voor de aanmaak, zou uit zeewater kunnen worden gewonnen. Daarvoor is dan weer energie nodig: groene elektriciteit om het proces duurzaam te houden. De groene stroom zou kunnen komen van drijvende zonnepanelen en van windmolens op zee. Of van diepe geothermie op het land: elektriciteit opgewekt met hete stoom die uit de diepe ondergrond van de aarde naar boven wordt gebracht. Op die manier geproduceerd wordt methanol over de hele lijn een schone brandstof.

Voor de chemische industrie is duurzame methanol een kans, een nieuw product waarmee ze haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert. Voor de scheepvaart is de nieuwe brandstof een uitweg:  het maritiem transport kan op een klimaatvriendelijke manier de rol blijven spelen die het nu heeft als onmisbare levensader van de wereldeconomie.

 


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks