Jaarcijfers: + 26% ingezamelde fondsen voor 2022!

Brussel, ​ 9 januari 2023. Met meer dan 20 miljoen euro ingezameld in België in 2022, stijgt BeeBonds met 26% ten opzichte van het recordjaar 2021.

Na een uitzonderlijke groei van 108% in 2021 zet BeeBonds zijn sterke vooruitgang voort met een groei van 26% in 2022! 

Via zijn platform is 20,2 miljoen euro opgehaald bij investeerders om 21 projecten te financieren (tegenover 17 in 2021). Dat is een gemiddelde van 959 kEUR per project, iets hoger dan in 2021 (939 kEUR per project).

Sinds de oprichting van het platform in 2017 zijn 60 projecten gefinancierd voor een totaalbedrag van 61,3 miljoen euro (de obligaties worden uitgegeven in de vorm van certificaten op naam). Reeds 16 miljoen€ werden terugbetaald voor 14 projecten, d.w.z. 26% van het totaal gefinancierde bedrag. 

Het wanbetalingspercentage is 0%.

Evolutie gefinancierde projecten
Evolutie van het aantal gefinancierde projecten

Het BeeBonds-platform is toegankelijk voor een groot aantal mensen, met een minimale inzet van 500 euro. Het is niet alleen interessant voor particuliere beleggers, maar ook voor een groeiend aantal institutionele beleggers.

Opgemerkt zij dat het aantal op het BeeBonds-platform geopende beleggersrekeningen met 70% is gestegen ten opzichte van 2021.

Joël Duysan, CEO van BeeBonds“Ondanks het extreem moeilijke economische klimaat dat we in 2022 meemaakten, kunnen we alleen maar blij zijn met onze sterke groei van de jaarresultaten. Wij hadden aanvankelijk een uiterst ambitieus plan van 25 miljoen euro gepland, verdeeld over 25 projecten. De Russische invasie in Oekraïne en de bijkomende economische schade hebben uiteraard invloed gehad op onze prognoses. Maar uiteindelijk liggen we niet ver weg, met 20,2 miljoen opgehaald voor 21 gefinancierde projecten. Wij boden beleggers in wezen solide, hoogrenderende vastgoedprojecten (8-9%) met korte looptijden (2-3 jaar) en dit maakte volgens mij het verschil bij het winnen van het vertrouwen van de beleggers.”

De projecten die aan de investeerders worden aangeboden, beschikken over een uiterst grondige financiële analyse, met beschrijvende- en informatienota’s van PwC, Deloitte, BDO en Deloitte Legal.

In 2022 ontvingen de investeerders in totaal 2,3 miljoen euro aan rentebetalingen. 

Evolutie van het bedrag aan betaalde rente
Evolutie van het bedrag aan betaalde rente

Positionering in België

De door BeeBonds opgehaalde bedragen vertegenwoordigen 20% van de totale bedragen die in 2022 in België door de belangrijkste crowdlending-platforms zijn opgehaald. ​ 

Verdeling van de totale opgehaalde bedragen in 2022 door de belangrijkste Belgische crowdlending-platforms
Verdeling van de totale opgehaalde bedragen in 2022 door de belangrijkste Belgische crowdlending-platforms

De top vastgoedprojecten van meer dan 1 miljoen euro gefinancierd door BeeBonds in 2022:

  • Arenal Beach, het eerste project in Spanje voor BeeBonds: financiering van een luxe appartementencomplex aan het strand in Menorca (2 miljoen euro).
  • Egmont Capital: aankoop in Brussel van een herenhuis met bouwgrond voor de ontwikkeling van 7 hoogwaardige appartementen (1,8 miljoen euro).
  • Chemin de la Caracole: bouw van een service-residentie aangepast aan gehandicapten (1,2 miljoen euro).
  • Callista: bouw van 7 appartementen in Leudelange, in het zuiden van het Groothertogdom Luxemburg (1,2 miljoen euro).
  • Clou doré: transformatie van een historisch gebouw in het centrum van Luik in een eco-residentie (1,1 miljoen euro).
  • Lola Immo: bouw van een kinderdagverblijf en twee tweegezinswoningen in het Groothertogdom Luxemburg (1,1 miljoen euro).
  • Versigny, het eerste project van BeeBonds in Frankrijk: verbouwing van een voormalige hoeve in de Parijse regio tot 8 woningen en 3 commerciële eenheden (1 miljoen euro).

Doelstellingen en vooruitzichten voor 2023

“We hopen het net zo goed te doen als in 2022, door investeerders hoogwaardige projecten te blijven aanbieden. Ook willen wij onze groei in Luxemburg voortzetten en zullen wij alert zijn op mogelijkheden in de buurlanden. De basis van dit alles is het bieden van een win-win financiering voor de burger. Win-win voor projecteigenaren die op zoek zijn naar alternatieve en/of aanvullende financiering voor bankfinanciering; en win-win voor investeerders die kunnen beschikken over rendementen die gewoonlijk zijn voorbehouden aan professionele investeerders voor projecten van hoge kwaliteit. In 2022 waren we er bijvoorbeeld trots op dat we een huisvestingsproject voor mensen met een handicap, de bouw van eco-woningen en een crèche konden helpen financieren”, zegt Joël Duysan.

Voor elk gefinancierd project biedt BeeBonds een bijenkorf aan die de participatie van de investeerders vertegenwoordigt. Inclusief de projecten van 2022 zullen 60 bijenkasten en enkele miljoenen bijen door BeeBonds zijn geschonken.

Meer