Welke cloud past bij uw bedrijf?

De digitalisering evolueert razendsnel. Ook op uw onderneming heeft ze een grote impact. De IT-afdeling staat daarbij voor een grote uitdaging. Hoe bouwt ze een IT-omgeving die de digitale transformatie van de verschillende businessafdelingen ondersteunt – en nog verder versnelt? Juist: dat doet ze door de voordelen van de cloud uit te spelen. Maar welke cloud past bij uw bedrijf?

De uitdaging van de IT-afdeling is duidelijk: een toekomstgerichte IT-omgeving opzetten. Maar de concrete invulling van die omgeving ligt doorgaans veel minder voor de hand. Elke onderneming legt andere accenten en heeft andere doelstellingen. Toch is digitalisering vandaag meestal de rode draad doorheen zowat alle bedrijfsprocessen en -afdelingen.

De vraag naar meer digitalisering vereist een IT-omgeving die de flexibiliteit biedt om snel op verandering in te spelen. Enerzijds is er de business die snel wil schakelen, om via digitale toepassingen vlot in te spelen op nieuwe opportuniteiten in de markt. Anderzijds is er de realiteit van de IT-omgeving. Die moet in staat zijn de behoeften van de business efficiënt te ondersteunen. De IT-afdeling gaat daarbij op zoek naar een model dat die grotere vraag naar flexibiliteit toelaat.

Cloudstrategie

Het gaat trouwens niet alleen om flexibiliteit. Ook snelheid en bedrijfszekerheid gelden vandaag als cruciale succesfactoren voor een onderneming. Op al die vragen geeft de cloud het geknipte antwoord. Een bedrijf dat erin slaagt zijn cloudmodel op de noden van zijn organisatie af te stemmen, creëert meteen het ideale kader voor een digitale bedrijfstransformatie. Een slim uitgestippelde cloudstrategie versnelt zo de groei van de organisatie.

Een cloudstrategie: daar begint het dus mee. Want hoewel we er doorgaans zo over praten, bestaat ‘de cloud’ niet. De cloud kent vele gedaanten. Het bekendst is wellicht de publieke cloud van hyperscalers als Microsoft, Amazon en Google. Maar mogelijk verwerkt uw bedrijf data aan de rand van zijn netwerk – in de zogenaamde edge – en verkiest u om specifieke processen liever in een private cloud te ondersteunen, in uw eigen datacenter of bij een partner als Proximus. 

Het hybride model

In de praktijk blijken bedrijven doorgaans verschillende oplossingen te gebruiken: zowel on-premise, als private en public cloud. Dat hybride model laat toe de gewenste mogelijkheden en voordelen te combineren en zo een IT-omgeving uit te bouwen die helemaal op de noden van het bedrijf is afgestemd. Het hybride model maakt het bovendien mogelijk om applicaties vlot tussen de verschillende omgevingen te verplaatsen en op te schalen. Dat biedt de ideale manier om snel, flexibel en efficiënt in te spelen op opportuniteiten.

De transitie van de bestaande IT-omgeving naar de hybride aanpak vraagt een weloverwogen voorbereiding. Proximus begeleidt bedrijven op dat traject met zijn Cloud Journey-methodologie. De oefening heeft niet alleen aandacht voor de strategische reflectie rond het gebruik van de cloud, maar ook voor het bepalen van de optimale IT-omgeving, de transitie naar die nieuwe omgeving en de impact ervan op de budgettaire en operationele luiken van het IT-beheer.

Benieuwd welke cloudstrategie bij uw organisatie past? Doe de test.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.