Duurzaam cryptominen: Amerikaanse bedrijven kondigen plannen aan voor Bitcoinmijn op kernenergie

De Amerikaanse Talen Energy Corporation heeft een joint venture aangekondigd met het in de VS gevestigde Bitcoinminingbedrijf TeraWulf. De bedoeling is tot 300 megawatt (MW) aan miningcapaciteit te ontwikkelen. Koolstofvrije energie, want de “Nautilus Cryptomine” zal worden aangedreven door Talens kerncentrale op een eiland op de Susquehanna-rivier.

De joint venture verwacht ongeveer 350-400 miljoen dollar te investeren in de eerste fase van de koolstofvrije miningactiviteit, die naar verwachting medio 2022 commercieel van start zal gaan, schrijft World Nuclear News.

Fase I van de Nautilus Cryptomine behelst de bouw van een miningfaciliteit van 180 megawatt. Die zal worden opgetrokken op Talens digitale infrastructuurcampus, naast de kerncentrale in Berwick, Pennsylvania.

De faciliteit zal worden gevoed via een directe connectie met de kerncentrale, die “goedkope, koolstofvrije elektriciteit” zal leveren. Deze directe verbinding “achter de meter” zal Nautilus Cryptomine voorzien van een van de laagste elektriciteitskosten onder beursgenoteerde Bitcoinminingbedrijven in de VS, aldus Talen Energy.

“Overgang naar een stabielere energietoekomst”

Talen-CEO Alex Hernandez beschreef de joint venture als een “tastbare uitdrukking” van de transformatie van het bedrijf naar een toekomst met minder koolstof en betere digitale infrastructuur. Ook TeraWulf-CEO Paul Prager verwelkomde de samenwerking. “We kijken ernaar uit om te groeien en de reikwijdte van Nautilus Cryptomine uit te breiden en geloven dat kernenergie een belangrijke bijdrage zal leveren (…) aan (…) de overgang naar een veerkrachtigere, stabielere en duurzamere energietoekomst,” zei deze.

De twee kokend-waterreactoren van de centrale op de Susquehannarivier hebben elk een netto opwekkingscapaciteit van 1257 MWe. Eenheid 1 werd in 1983 in bedrijf genomen en eenheid 2 in 1985.

Lees ook:

(jvdh)

Meer