Duurste whisky ooit geveild

Een fles The Macallan Fine and Rare 60-year-old 1926 is door veilingshuis Sotheby’s voor de recordprijs van 1,9 miljoen euro geveild.

Een slordige 100.000 dollar per glas, zoveel kost de recent geveilde fles Macallan Fine and Rare. De whisky uit 1926 ging onder de hamer bij Sotheby’s voor 1,9 miljoen dollar, goed voor een nieuw record. Het veilingshuis maakte niet bekend wie de fles gekocht heeft.

Macallan

Oude wijnen en whisky wisselen vaker van eigenaar voor duizelingwekkende bedragen. Maar deze Macallan is toch een uitzondering. Hij brak het record van een whisky uit dezelfde distilleerderij. Vorig jaar in Edingburgh had iemand 1,1 miljoen dollar over voor de fles.

In Azië is veel interesse voor whisky’s en wijnen van Europese afkomst. De duurste fles wijn ooit komt uit Frankrijk. Een bordeaux uit 1945, de Domaine de la Romanée-Conti, bracht vorig jaar 588.000 dollar op.

Hoog rendement

Dit exemplaar, ook de Heilige Graal van de whisky’s genoemd, is gedistilleerd in 1926. Hij lag 60 jaar op Europese eiken vaten voor hij op fles ging in 1986. Een fles uit dezelfde collectie, is al het jaar nadien verkocht. Die fles bracht toen 7.500 dollar op.

De fles die deze week onder de hamer ging, is 29.000 procent duurder. Dat komt neer op een rendement van 20 procent per jaar.

Deze fles was onderdeel van een hele collectie whisky. In totaal bracht de veiling meer dan 10 miljoen dollar op.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20