Duurste wereldmetropolen bevinden zich allemaal in Azië

De lijst met duurste steden van de wereld wordt inmiddels helemaal door Aziatische metropolen gedomineerd. Dat blijkt uit een studie van het magazine The Economist, dat een analyse van de levensduurte in de grootste steden van de wereld heeft gemaakt.

Vorig jaar werd de eerste plaats in die rangschikking gedeeld voor Hongkong, Singapore en Parijs. Dit jaar is Parijs in de lijst echter vervangen door Osaka. De Franse hoofdstad is zelfs tot een vijfde plaats teruggevallen en moet nu ook New York laten voorgaan. De rest van de top tien bestaat uit Zürich, Tel Aviv, Los Angeles, Tokio en Genève.

Valuta

‘Vooral verschuivingen in de waarde van valuta hebben dit jaar hun impact op de rangschikking laten voelen,’ zeggen de onderzoekers. ‘De waardeverhoging van de Japanse yen heeft ertoe geleid dat Tokio in één jaar tijd van een dertiende naar een achtste plaats is gestegen.’

‘In verscheidene Aziatische landen is de levensduurte het voorbije jaar toegenomen. Tegelijkertijd hebben hogere kosten voor onder meer textiel en een sterkere lokale vraag het leven in steden zoals New York en Los Angeles ook beduidend duurder gemaakt.’

‘Anderzijds hebben relatief zwakke energieprijzen en een bescheiden vraag ertoe geleid dat de inflatiedruk in Europa beperkt kon blijven,’ schrijft The Economist. ‘Er zijn in de studie 37 Europese steden opgenomen. Op zes uitzonderingen na konden al die locaties een daling in de rangschikking melden.’

Een waardevermindering van de Zuid-Koreaanse won leidde er anderzijds toe dat Seoul dit jaar uit de top tien is gevallen. Verder blijkt dat Tel Aviv in de top tien de enige vertegenwoordiger van het Midden-Oosten is. In de hogere regionen van de ranglijst is daarentegen nergens een spoor van Dubai of de olierijke Saoedische steden.

Damascus

‘Een gedeeltelijk herstel van de Turkse lira heeft Istanboel het voorbije jaar weliswaar verscheidene plaatsen in de rangschikking doen winnen, maar toch staat de Turkse metropool nog altijd maar op de 96ste plaats,’ zegt The Economist.

De studie identificeert anderzijds de Syrische hoofdstad Damascus als de goedkoopste metropool van de wereld. Dat is volgens de onderzoekers het gevolg van de oorlog die nu al tien jaar in het land woedt.

De voorlaatste plaats is toegewezen aan Tashkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Ook de Zuid-Amerikaanse steden Buenos Aires en Caracas staan bij de vijf goedkoopste steden van de wereld gerangschikt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20