In deze 10 steden leven de superrijken

Het aantal superrijken neemt gestaag toe, en hoewel zij kunnen wonen waar ze maar willen, lijken ze zich vooral in een tiental landen te vestigen. Dit zijn de tien steden waar de rijkste mensen ter wereld wonen.

Wanneer ben je superrijk? Volgens een rapport van Wealth-X moet iemand een nettowaarde van 30 miljoen dollar (ruim 26 miljoen euro) hebben. Wereldwijd hebben 255.810 mensen genoeg op hun bankrekening staan om zich bij dit groepje te rekenen. Wat opvalt, is dat tweederde van deze rijken in slechts tien verschillende landen wonen. Het zijn landen die moeite doen om deze mensen aan te trekken, opdat dure merken zich op hun markt zouden komen storten.

Het aantal superrijken neemt volgens het meest recente rapport ook toe. In 2017 waren ze met 13 procent meer dan het jaar voordien. Samen bezitten de rijkste mensen ter wereld 31,5 biljoen dollar, een toename van 16,3 procent in vergelijking met 2016. Ze wonen niet alleen geconcentreerd in een select aantal landen, ongeveer één op vijf woont in één van de volgende tien steden.

10. Osaka (Japan)

*Aantal superrijken: 2.730 (+11,7%)

© Unsplash

In Azië is Japan één van de meest aantrekkelijke landen voor de superrijken. Osaka is al sinds lang het economische en culturele centrum van het land. Vooral de zeevaart maakte van Osaka altijd een belangrijke stad. Nu is het ook een hotspot voor startups.

Osaka is de geboortestad van bekende merken zoals Panasonic, Sharp, Suntory en Nissin Food Products. Recentere succesvolle bedrijven zijn Sakura Internet en Capcom. Volgens Forbes telt Osaka naar schatting duizend beginnende startups.

9. Washington D.C. (VS)

*Aantal superrijken: 2.735 (+7,7%)

© Unsplash

Washington D.C. is nog maar pas een hotspot voor de superrijken geworden. Daar heeft de komst van zakenman Donald Trump als president naar het Witte Huis veel mee te maken. Bovendien omringt hij zich ook door rijke ministers, waardoor dit één van de rijkste Amerikaanse regeringen ooit is. Deze mensen vestigen zich ook in Washington en kopen vaak dure en grote huizen op.

Minister van Financiën Steven Mnuchin betaalde 12,6 miljoen dollar voor zijn nieuwe stulpje. Minister van Economische Zaken Wilbur Ross telde 10,75 miljoen dollar neer, en ook de intussen afgetreden Rex W. Tillerson had 5,6 miljoen dollar over voor een eigendom in Washington D.C. Ivanka Trump en Jared Kushner besloten een huis met zes slaapkamers te huren, goed voor 15.000 dollar per maand.

En ook de rijkste man ter wereld, Amazon-topman Jeff Bezos, heeft zijn oog op Washington D.C. laten vallen. Voor 23 miljoen dollar kocht hij een museum dat een nieuwe woning voor zijn gezin moet worden.

8. San Francisco (VS)

*Aantal superrijken: 2.820 (+10,6%)

© Unsplash

Washington D.C. is zeker nog niet de Amerikaanse hoofdstad van de superrijken. Liefst de helft van de top tien van steden met de meeste rijke inwoners ligt in de Verenigde Staten. De Amerikaanse stad die het voorbije jaar de sterkste groei liet optekenen is San Francisco. Verwonderlijk is dat niet, aangezien de technologiesector zich in San Francisco gevestigd heeft. De nieuwe superrijken van Silicon Valley doen de rijkdom van de stad aanzienlijk groeien.

7. Chicago (VS)

*Aantal superrijken: 3.255 (+7,1%)

© Unsplash

Chicago is de op twee na meest bevolkte stad van de Verenigde Staten, maar het aantal inwoners gaat al een tijdje achteruit. De stad is een verouderde industriereus, maar toch blijkt het een magneet voor de superrijken. Dat is mogelijk ook een reden waarom veel mensen Chicago verlaten hebben. De levenskwaliteit, de kosten en de werkgelegenheid zijn duidelijk in het voordeel van inwoners die veel geld verdienen, terwijl de mensen met een lager inkomen steeds minder in Chicago te zoeken hebben.

6. Londen (Verenigd Koninkrijk)

*Aantal superrijken: 3.830 (+10,1%)

© Unsplash

Europa wordt in deze lijst door twee steden vertegenwoordigd, en het is niet verrassend dat de superrijken ook nog steeds graag in Londen wonen. Een eigendom in de stad is voor de meeste mensen onbetaalbaar, zeker omdat de rijkste inwoners er serieuze bedragen voor neertellen. Ook Londen telt in vergelijking met vorig jaar een pak meer superrijken, maar toch is de stad een plaats gezakt. Dat heeft te maken met de onzekerheid die er nu al twee jaar op de Britse economische markt heerst. Afwachten of de Brexit in 2019 de groei nog meer zal temperen.

5. Parijs (Frankrijk)

*Aantal superrijken: 3.950 (+17,3%)

© Unsplash

Misschien kan Parijs profiteren van de economische onzekerheid in Londen, want de stad kende het voorbije jaar al procentueel de op één na sterkste groei in aantal superrijken van alle steden in de top tien. De nieuwe Franse president Emmanuel Macron heeft een sterke economie gecreëerd en lokt de rijkste lagen van de wereldbevolking met gunstige belastingen voor bedrijven.

In Europa moet Frankrijk nog wel Duitsland laten voorgaan als land met de meeste superrijken, volgens Wealth-X, maar daar wonen de rijkste mensen verspreid over verscheidene steden. In Frankrijk concentreren ze zich meer dan ooit in Parijs.

4. Los Angeles (VS)

*Aantal superrijken: 5.250 (+8,6%)

© Unsplash

De rijkdom van Los Angeles moeten we natuurlijk niet ver zoeken. In Hollywood wonen genoeg beroemdheden, artiesten en sportsterren die duizelingwekkende bedragen op hun rekening hebben staan.

3. Tokio (Japan)

*Aantal superrijken: 6.785 (+11,9%)

© Unsplash

Osaka is dan wel de Japanse stad van de startups, het moet Tokio toch nog ruim laten voorgaan wat de meeste superrijke inwoners betreft. Tokio is dan ook financieel de grootste stad van Azië, en dat brengt een enorme welvaart met zich mee. Bovendien heeft Japan een streng monetair beleid, waardoor Tokio een stevige opwaartse trend op de vastgoedmarkt kan laten optekenen.

2. New York (VS)

*Aantal superrijken: 8.865 (+7%)

© Unsplash

New York blijft de Amerikaanse stad met de meeste superrijken, maar volgens Wealth-X kende de stad procentueel de laagste groei van alle steden in de top tien. Meer nog, New York staat voor het eerst sinds 2011 niet op de eerste plaats van de steden met de meeste rijke inwoners. De oorzaak moeten we zoeken bij de diversiteit van de activiteiten waarmee de superrijken hun fortuin vergaren. Niet alleen wereldwijd, maar zeker ook in de Verenigde Staten, dat desalniettemin het grootste land voor grootverdieners blijft.

1. Hong Kong

*Aantal superrijken: 10.010 (+31%)

© Unsplash

De nieuwe nummer één in deze lijst is Hong Kong, dat ruimschoots de grootste toename van het aantal superrijken in de hele top tien liet optekenen. Daar is de wereldwijde groei van de financiële markten in combinatie met hogere rentevoeten verantwoordelijk voor. Voorts is er ook een betere band voor handel en investeringen met China ontstaan. Zo is een directe verbinding voor handel tussen de aandelenmarkten van Hong Kong en Shenzhen ontwikkeld.

De 10 landen met de meeste superrijken

Met vijf steden in de top tien is het geen verrassing dat de meeste superrijken nog steeds met ruime voorsprong in de Verenigde Staten wonen. Toch liet Azië het voorbije jaar een sterkere groei optekenen dan Noord-Amerika. Opvallend is ook dat verschillende landen in de top 10 geen stad hebben waar de superrijken geconcentreerd zitten. Zeker in Duitsland hebben ze zich over verschillende steden verspreid.

  1. Verenigde Staten 79.595 (+8,9%)
  2. Japan 17.915 (+11%)
  3. China 16.875 (+14,1%)
  4. Duitsland 15.080 (+12,3%)
  5. Canada 10.840 (+13,9%)
  6. Frankrijk 10.120 (+17,3%)
  7. Hong Kong 10.010 (+31%)
  8. Verenigd Koninkrijk 9.370 (+9,3%)
  9. Zwitserland 6.400 (+13,9%)
  10. Italië 5.960 (+7,9%)
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20