Hoe veel is rijk in San Francisco?

Wie 6 miljoen dollar (5,5 miljoen euro) bezit gaat in de Bay Area van de Amerikaanse staat Californië door voor ‘vermogend’. In de rest van Amerika ligt die drempel met 2,5 miljoen dollar op minder dan de helft van dat bedrag.

Dat blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder Charle Schwab bij 1.000 inwoners van de Bay Area tussen 21 en 75 jaar oud.

De Californische Bay Area is mede dankzij de snelgroeiende tech-industrie één van de welvarendste Amerikaanse regio’s geworden. Het gebied bestaat uit de steden San Jose, San Francisco, Oakland en Berkeley die alle rond de Baai van San Francisco liggen. Met ruim 7,2 miljoen inwoners is het de op vijf na grootste agglomeratie in de Verenigde Staten.

Maar aan het succes van die regio hangt een fors prijskaartje. Niet enkel ligt de perceptie van rijkdom bij lokale bewoners meer dan dubbel zo hoog als bij hun landgenoten, ze vinden ook dat wie ‘een comfortabel leven’ wil leiden in de Bay Area minstens 1 miljoen dollar moet bezitten. Pech dus voor zij die zich met enkele miljoenen op de bankrekening rijk waanden maar die in deze uiterst welvarende regio plots als middenklassers worden beschouwd.

Levenskost

Een zeer ruime meerderheid van de ondervraagden (86 procent) geeft aan dat ze de levenskost in de Bay Area te hoog vinden. Zo doen bejaarden en studenten er vanwege de levensduurte best aan andere oorden op te zoeken en zegt ruim 55% van de deelnemers aan het onderzoek dat ze moeilijk hun financiële doelstellingen zullen bereiken.

De regio is wel goed voor ondernemers: kansen voor jonge professionals, entrepreneurs, innovatie en carrièremogelijkheden zijn volgens de ondervraagden alomaanwezig.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20