Exodus: meer dan 336.000 mensen verlieten Londen in 2017

Het voorbije jaar beslisten 336.000 inwoners van Londen om de stad te verlaten. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van vastgoedmakelaar Knight Frank. De exodus uit Londen heeft daarmee volgens de onderzoekers het hoogste niveau uit de geschiedenis bereikt.

“Wanneer naar andere Engelse locaties wordt gekeken, blijkt Birmingham de absolute topbestemming voor Londenaars die naar een andere woonplaats uitkijken,” zeggen de onderzoekers. “Het voorbije jaar bleek dat 7.604 personen Londen voor Birmingham hebben ingeruild. Dat betekende een toename met 16,5 procent tegenover het jaar voordien.”

“Die beweging moet in grote mate worden toegeschreven aan de prijzen van het onroerend goed. In Birmingham moet voor een huis een gemiddelde prijs van 177.828 pond worden betaald. Dat is ongeveer 300.000 pond minder dan in Londen.”

Hogesnelheidstreinen

Die prijskloof, gekoppeld aan de geplande nieuwe verbindingen met hogesnelheidstreinen, zijn volgens experts vermoedelijk bepalende factoren voor deze migratie naar de West Midlands. “De toegenomen connectiviteit die beloofd wordt door introductie van de Midlands Metro en een reeks hogesnelheidslijnen, zorgt voor een grotere vraag naar vastgoed in Birmingham,” wordt er opgemerkt.

“Dat heeft tot gevolg dat ook meer mensen naar Birmingham komen werken. Bovendien moet ermee rekening worden gehouden dat de stad vijf universiteiten telt en dan ook veel hoogopgeleide burgers telt, wat de vraag naar nieuwe hoogwaardige huisvesting verder stimuleert.”

Brighton and Hove in het zuidoosten, Thurrock in het oosten en Bristol in het zuidwesten van Engeland volgen Birmingham in de lijst met populaire bestemmingen voor burgers die Londen verlaten.

“De gemiddelde huizenprijzen in elk van deze regio’s liggen minstens 120.000 pond lager dan in Londen, waar het gemiddelde onroerend inmiddels voor 485.000 pond wordt verkocht,” aldus het rapport. “De betaalbaarheid van woningen heeft waarschijnlijk bijgedragen tot de beslissing van sommige Londenaars om een nieuwe woonplaats te zoeken. Anderen konden van de uitzonderlijke groei van de Londense vastgoedprijzen financieel profiteren om elders een pand uit een hoger marktsegment te verwerven.”

Vooral dertigers lijken Londen voor een andere locatie te willen inruilen. Ook bestemmingen zoals Elmbridge, Dartford, Reigate en Slough staan in de top tien die Knight Frank heeft opgesteld. De stijgende vastgoedprijzen in de randgebieden van Londen heeft ervoor gezorgd dat veel werknemers van de hoofdstad verder uitwijken en een tweede forenzengordel wordt gecreëerd in gebieden zoals Brighton, Medway en Oxford.

“In die gebieden kan niet alleen meer ruimte worden gekocht, maar kunnen ook toenemende kansen op werk buiten de Britse hoofdstad worden gevonden,” zeggen de experts.

Schotland

In het algemeen blijkt Schotland de meest populaire bestemming van de Londense uitwijkelingen. Het land kon vorig jaar 7.916 Londenaars verwelkomen. “Schotland biedt nog steeds een ongelooflijk positieve verhouding tussen prijs en kwaliteit,” wordt er opgemerkt. “Mensen zijn altijd verbaasd over de meerwaarde die ze in Schotland voor hun geld kunnen krijgen.”

“Schotland heeft met de trein of het vliegtuig ook een vlotte verbinding met Londen. Op die manier kan men genieten van de Schotse levensstijl, maar kan voor werk of een bezoek aan vrienden en familie toch gemakkelijk een bezoek aan Londen worden gebracht.”

Twintigers bleken de enige leeftijdsgroep die een positieve netto-migratie naar Londen lieten optekenen. Deze leeftijdsgroep had vooral aandacht voor Wandsworth en Lambeth, die elk ruim tienduizend inwijkelingen noteerden. Dat fenomeen moet volgens de onderzoekers vooral worden gekoppeld aan het grote aantal jongeren dat verhuist om in de hoofdstad te komen studeren.

https://www.homesandproperty.co.uk/property-news/londoners-quitting-the-capital-in-record-numbers-with-birmingham-revealed-as-their-top-destination-a121831.html

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.