Ambassades verlaten hartje Londen vanwege… onbetaalbaar

Na de VS, Brazilië en Nederland heeft nu ook Canada aangekondigd zijn zes verdiepingen tellende ambassade in Londen – Mayfair te hebben verkocht aan een Indische projectontwikkelaar. Met de 530 miljoen dollar die het daarvoor kreeg zal het zijn activiteiten samenvoegen in een ander gebouw dat het land bezit op Trafalgar Square en de belastingbetaler zo ‘grote operationele uitgaven besparen’. Vastgoed in de wijk Mayfair noteert vandaag 11% hoger dan een jaar geleden.

Canada is niet het eerste land dat eieren voor zijn geld kiest. In 2009 verkochten de VS hun ambassade in Mayfair aan het Qatarese Investeringsfonds voor om en bij de 800 miljoen dollar. De ambassade verhuist begin 2017 naar een nieuwe stek in South-Londen.

Ook Brazilië en Nederland ruilen centraal-Londen in voor goedkopere locaties. De ambassade van onze noorderburen bevindt zich momenteel nog in Hyde Park Gate, maar verhuist volgens Diplomat magazine begin 2017 naar Embassy Gardens in Nine Elms.

Volgens dezelfde bron hebben ook China, Griekenland en Nepal soortgelijke verhuisplannen. Ruim 20 van de 165 ambassades in de hoofdstad zouden naar een andere locatie op zoek zijn, aldus het magazine.

De reden is drieërlei: ten eerste de immer stijgende vastgoedprijzen in hartje Londen, ten tweede de globale besparingsoefeningen tot dewelke overheden verplicht worden door de belastingbetaler en last but not least de technologie die ook diplomatieke relaties heeft beïnvloed. ‘De tijd dat diplomaten in patserige herenhuizen elkaar opzochten om samen gin-tonics te drinken is voorbij,’ zegt Peter Wetherell, managing director van het vastgoedkantoor Wetherell tegen het persagentschap Reuters.

De Belgische ambassade (foto) verhuisde in 2006 van Eaton Square naar het nabijgelegen 17 Grosvenor Crescent, beide in de prestigieuze Belgraviawijk, maar zou nu ook een van de 20 landen zijn die op zoek is naar een andere vestigingsplaats.

Lees hier waarom Londen de wereldhoofdstad van het exorbitant duur vastgoed blijft

Meer