Londen, wereldstad of derdewereldstad?

“Londen is niet langer een Britse stad. De wereldstad heeft naast miljoenen immigranten vooral veel “ellende, miserie en criminaliteit” geïmporteerd.” Dat staat te lezen in This Is London: Life and Death in the World City“, het nieuwste boek van oorlogscorrespondent Ben Judah:

Judah beschrijft de Londense onderwereld, waarin vrouwen en minderjarige meisjes uit Oost-Europa verplicht worden zich te prostitueren en Polen en Roemenen op straat slapen. Die immigranten worden vaak door criminele bendes de stad binnen gesmokkeld, waarna ze als ‘virtuele slaven’ worden tewerkgesteld om zo hun reis terug te betalen. De journalist doet in het boek ook het relaas van een ontmoeting met een jongen afkomstig uit Grenada die naar Londen kwam om een eerlijke job te zoeken en die al snel verzeild raakte in een drugsmilieu waarin hij cocaïne begon te gebruiken en verkopen. Die jongen vertelde Judah dat Londen “gevaarlijker en corrupter was dan Grenada”.

Turkse en Albanese maffia’s

Tussen Somalische bendes die wijken in Zuid-Londen terroriseren en Turkse bendes die het noorden van de hoofdstad controleren, alle in competitie met Turkse en Albanese maffia’s, is Londen stilaan in een buitenlandse wereldstad veranderd, schipperend tussen extreme rijkdom en armoede, aldus Judah. Nu zelfs de rijkere Britse inwoners van de hoofdstad zich laten verdrijven door superrijke Russen, Chinezen en Arabieren, kunnen we Londen dus niet langer een Britse stad noemen.

Meer