Durfkapitalisten Andreessen Horowitz kondigen investering van 500 miljoen dollar aan in Indiase start-ups: cryptosector gretige begunstigde

De Indiase techindustrie is hot. Dat vindt, althans, Andreessen Horowitz (a16z), een van de dominante krachten in de durfkapitaalsector. Het Amerikaanse investeringsbedrijf heeft namelijk 500 miljoen dollar toegezegd voor verschillende start-ups in het Zuid-Aziatische land. Dat valt te lezen op de nieuwssite TechCrunch, die ingewijden van de zaak citeert.

Waarom is dit belangrijk?

India wordt, vanwege z’n grote en technisch onderlegde bevolking, meer en meer gegeerd als investering voor techkapitaal. Zo staken durfkapitalisten vorig jaar 23,5 miljard dollar in Indiase start-ups, volgens gegevens van databedrijf PitchBook. Op die manier creëerden ze er 17 unicorns (start-ups met een waarde van 1 miljard dollar of meer).

Van de 23,5 miljard dollar die vorig jaar in Indiase start-ups werd gepompt, werd volgens rapporten 587,16 miljoen dollar toegewezen aan crypto- en web 3-bedrijven.

Ook Andreessen Horowitz‘ eerste investering in de Zuid-Aziatische natie behelsde een cryptobedrijf. A16z leidde een investeringsronde voor de cryptobeurs CoinSwitch Kuber, die in oktober vorig jaar werd beëindigd, en waarbij de beurs 260 miljoen dollar ophaalde tegen een waardering van 1,9 miljard dollar.

Meningenplatform

A16z gaf geen commentaar op het rapport van TechCrunch. Maar mede-oprichter en general partner Marc Andreessen had het er in het verleden over hoe “verleidelijk” India en andere opkomende markten zijn voor investeringsmogelijkheden.

Volgens de bronnen van de nieuwssite zou het bedrijf een investering overwegen in een Indiase start-up die een platform voor het delen van meningen runt, tegen een waardering van ongeveer 250 miljoen dollar. De durfkapitaalonderneming zou ook in gesprek zijn met een startende fintechfirma uit Bengaluru. Daarnaast zou a16z op zoek zijn naar aanwerving voor verschillende investeringsfuncties in het land.

Andreessen Horowitz maakte in januari nog bekend 9 miljard dollar te hebben opgehaald voor zijn venture-, groei- en biofondsen.

Web3

India trekt al geruime tijd de aandacht van Silicon Valley. Zo hebben techgiganten Google, Facebook en Amazon het afgelopen decennium gezamenlijk ten minste 20 miljard dollar in India geïnvesteerd.

Op het web3-front zouden tientallen investeerders, waaronder Coinbase Ventures, Sino Global, Hashed en FTX Ventures, de afgelopen weken in contact gestaan hebben met verschillende start-ups in het land.

Web3 (of web 3.0) is de vage term voor op blockchain gebaseerde, gedecentraliseerde technologie, bedoeld om “het internet zoals we dat kennen” te vervangen. Vooral de crypto-gemeenschap ziet er een belangrijke technologische revolutie in. Web 3.0 heeft vorig jaar veel financiering geoogst; Andreessen en Horowitz zijn misschien de meest vooraanstaande enthousiastelingen. Dat ontlokte bij Jack Dorsey na zijn ontslag als CEO van Twitter zelfs de uitspraak dat web 3.0 “een speeltje is van durfkapitalisten.”

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20