Duitsland vindt automatische verzameling data over misdrijven ongrondwettelijk

In Duitsland heeft het Federale Grondwettelijk Hof bepaald dat het gebruik van geautomatiseerde gegevensanalyse door de politie voor misdaadpreventie ongrondwettelijk is. Volgens de rechters mag de technologie alleen worden gebruikt als er een aanwijsbaar gevaar bestaat.

Waarom is dit belangrijk?

De deelstaten Hessen en Hamburg hebben regels ingevoerd die de politie toestaan om persoonsgegevens met behulp van speciale software automatisch te verwerken om daarmee criminaliteit te voorkomen. Beide Duitse deelstaten moeten nu verbeteringen aanbrengen in de manier waarop de software mag worden gebruikt.

Onvoldoende nauwkeurig: Het Federale Grondwettelijk Hof in Karlsruhe bekritiseerde de wetten van de deelstaten omdat ze niet nauwkeurig genoeg zouden bepalen onder welke omstandigheden gegevens mogen worden verwerkt.

  • De rechters eisten dat de wetgeving zou worden herschreven. Daarbij werd opgemerkt dat de bevoegdheden van de speurders over het verzamelen van de gegevens bijzonder ruim was geformuleerd.
    • De motivatie die bij het vergaren van de data werd gehanteerd, bleven volgens de re
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer