“Duitsland vervalst officiële cijfers om handelsoverschot te maskeren”

Duitsland maskeert de omvang van zijn handelsoverschot. Het land wil op die manier de aanadacht afwenden van de toenemende en globale kritiek op zijn economisch beleid. Dat staat te lezen in een exposé van een twee Duitse economen.

In totaal zou het surplus 80 miljard euro hoger liggen dan de 230 miljard euro voor 2017 die het Duitse Instituut voor statistiek de wereld voorspiegelt. Het is met de gegevens die dat instituut publiceert dat internationale instellingen rekening houden.

Het Duitse handelsoverschot is ondertussen uitgegroeid tot 8% van het bruto binenlandse product en is al langer een doorn in het oog van andere landen. Het gaat om een duidelijke overtreding van de eurozone-regels inzake “macro-onevenwichten”. Toch wordt daar in de praktijk niets aan gedaan. 

Ook de VS hebben het helemaal gehad net het Duitse handelsoverschot. Trump heeft al meermaals gezegd daar iets aan te willen doen. Tijdens een ontmoeting met EU-leiders in mei vorig jaar had Trump de Duitsers nog “bad, very bad” genoemd.

“Ze vervalsen de boeken, opdat het surplus niet lijkt te stijgen. Het is een vorm van politiek polijsten, die door weinigen wordt begrepen,” zegt professor Heiner Flassbeck, een intellectueel en voormalig adviseur van de Duitse minister van Financiën Oskar Lafontaine.

Flassbeck doceert ondertussen aan de universiteit van Hamburg. Volgens de intellectueel en collega-econoom Friederike Spieker stemmen de data die de Bundesbank levert allerminst overeen met wat het Instituut voor Statistiek publiceert. 


© EPA

Een doorgedreven vorm van Duits mercantilisme

Volgens beide is er evenmin sprake van een Duitse economische heropleving, omdat 80 tot 90% van de Duitse economische groei van de export komt. Dat de Duitsers dus een zelfbedruipende binnenlandse economie zouden hebben is volgens beide een fabel. “Er is eerder sprake van een doorgedreven vorm van Duits mercantilisme en grote inbreuken op de principes van de vrije markt,” aldus Flassbeck, die door de Daily Telegraph werd geïnterviewd. 

Volgens de ex-minister doet Duitsland niets om het onevenwicht terug te dringen. Erger nog, het surplus ontvreemdt Duitse arbeiders van de vruchten van hun werk. De winsten van de toegenomen productiviteit belanden voornamelijk bij Duitse multinationals en elites, die er in zijn geslaagd vorm te geven aan een Duitse economische ideologie en die aan de politiek  te verkopen.

Handelsoorlog EU – VS op komst

De aantijgingen komen op een moeilijk moment. In een recent interview op de Britse televisie had Trump onlangs nog gezegd “een groot probleem te hebben met de EU. Dat zou wel eens op iets enorms kunnen uitdraaien inzake handel. De situatie is meer dan onfair. Wij kunnen onze producten niet exporteren. Zij zenden hun spullen hiernaartoe. Zonder taksen of erg weinig taksen.”

Nog volgens Washington profiteert Duitsland van de zwakke euro. Mocht die aan zijn echte waarde noteren, dan zou je er 1,7 dollar voor moeten betalen, aldus Peter Navarro, die de Amerikaanse president adviseert inzake handel.

Volgens Gary Hufbauer, een handelsexpert verbonden aan het Peterson Institute in Washington, kan Trump ‘sectie 232’ inroepen. Die zou hem toelaten sancties uit te vaardigen tegen de EU. Verwacht wordt dat hij dat ook gaat doen en quota zal uitvaardigen voor Europees staal en Europese auto’s.

De Europese Unie heeft Trump al gewaarschuwd dat er vergeldingsacties zullen volgen, indien Washington besluit importbeperkingen op te leggen aan Europese bedrijven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20