Ifo (Instituut voor Economisch Onderzoek) luidt alarmbel: “Duitsland op rand van recessie”

Het vertrouwen in de Duitse economie bereikte in juli een dieptepunt sinds het begin van de coronaviruspandemie. Volgens het Ifo (Instituut voor Economisch Onderzoek) zouden hoge inflatiecijfers en een beperkte energievoorraad Duitsland zelfs in een recessie kunnen doen belanden.

Analisten van de in München gebaseerde onderzoeksinstelling zeggen dat het vertrouwen van Duitse bedrijven in de economie in juli lager ligt dan initieel verwacht. “Duitsland staat op de rand van een recessie”, zei Clemens Fuest, voorzitter van Ifo, aan Bloomberg. “Hoge energieprijzen en dreigende gastekorten wegen door op de economie. Bedrijven verwachten voor de komende maanden een aanzienlijk slechtere handelsactiviteit.”  

Dat is geen goed nieuws voor Duitsland, een land dat al behoorlijk zwaar werd getroffen door de oorlog in Oekraïne. De Bondsrepubliek importeerde voor de invasie bijvoorbeeld een derde van zijn gas uit Rusland, maar sinds het Kremlin zijn buurland binnenviel, heerst de angst dat de gasvoorraad niet zal voldoen aan de noden van Europa’s grootste economie. 

Ook de voorraadketens naar het land zijn verstoord door de oorlog, nadat die door de wereldwijde coronapandemie al in gevaar kwamen. Daarbovenop komt nog eens een inflatie van meer dan acht procent. Door al die zaken is de economie van Duitsland in juli voor het eerst dit jaar beginnen krimpen, meldt S&P Global, de uitbater van onder andere de Dow Jones- en de S&P500-beursindexen.

Renteverhogingen

Nadat de Duitse consumenten al te kampen kregen met hoge inflatiecijfers, komt daar nu nog de verhoogde rente bovenop. Vorige week trok de Europese Centrale Bank (ECB) die immers op met 50 basispunten, de eerste renteverhoging in elf jaar tijd. Dat deed het in een poging om de inflatiecijfers te temmen.

Maar een verhoogde rente zal ervoor zorgen dat geld lenen nu meer zal kosten, wat een aantal gevolgen zal hebben voor de al sputterende economie. Zo zal een lening voor woningen en andere grote aankopen zoals auto’s duurder worden, wat ervoor zal zorgen dat consumenten minder snel geld zullen uitgeven.

Daardoor zal de vraag naar goederen en diensten afnemen, waardoor de inflatie in theorie ook moet dalen. Dat heeft wel een naar neveneffect: de economische groei zal daardoor ook stagneren.

Piek nog niet bereikt

Hoewel een verhoging met 50 basispunten al meer was dan analisten aanvankelijk hadden verwacht, zou het zelfs goed kunnen dat dit nog niet genoeg is om de inflatie voldoende af te remmen. 

Volgens Mārtiņš Kazāks, een bestuurslid van de ECB en een bekende zogenaamde ‘havik’, bankgouverneurs die voorstander zijn van een terughoudend monetair beleid, kan de centrale bank beslissen om de rente in september nogmaals te verhogen. In een interview met Bloomberg zegt hij zelfs dat die tweede verhoging “behoorlijk significant” zou kunnen worden.

Fuest zegt daarentegen dat niet de rente, maar voornamelijk de energieprijzen een impact zullen hebben op de Duitse economie. “De verhoging van de ECB is op een manier al in de prijs verrekend”, zei de Ifo-topman aan Bloomberg.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.