Duitsland pompt 60 miljard euro in strijd tegen klimaatverandering

Onder leiding van de nieuwe bondskanselier Olaf Scholz steekt Duitsland 60 miljard euro in de strijd tegen klimaatverandering. Dat geld komt uit de pot die voorzien was voor coronaherstel. Daarmee stuit de begrotingsbeslissing op kritiek.

De beslissing werd vorige maand in het regeerakkoord van de nieuwe Duitse coalitie van de centrumlinkse sociaaldemocraten (SPD), de Groenen en de liberale partij FDP, vastgelegd. Nu wordt de deal dus ook bevestigd.

De begroting, die unaniem is goedgekeurd door het kabinet van bondskanselier Olaf Scholz, zal miljarden euro’s aan ongebruikte schuld in de federale begroting van dit jaar kanaliseren naar toekomstige groene uitgaven.

Economisch herstel

De regering-Scholz maakt daarom in 2022 voor het derde jaar op rij gebruik van een noodclausule in de grondwet om de schuldplafonds op te schorten en nieuwe leningen van 100 miljard euro mogelijk te maken. Vanaf 2023 wil de nieuwe regering terugkeren naar de grondwettelijke schuldremregel, die nieuwe leningen beperkt tot een klein deel van de economische productie.

Omdat de economie zich sneller heeft hersteld dan verwacht, is de 240 miljard euro die Duitsland dit jaar wilde lenen niet volledig nodig. In plaats van een deel van de nieuwe leningen kwijt te schelden, steekt de regering nu 60 miljard euro in het klimaat- en transformatiefonds (voorheen energie- en klimaatfonds).

De investering maakt deel uit van een nieuwe aanvullende begroting om het klimaat- en transformatiefonds van het land te “superchargen” en een verschuiving naar een groene economie aan te moedigen, aldus ambtenaren.

“Zestig miljard euro voor investeringen in de toekomst zijn een stimulans voor de nationale economie”, zei minister van Financiën Christian Lindner in een persmededeling. De fondsen zouden helpen bij het groene herstel na de pandemie en “een krachtige start naar een klimaatneutrale en digitale toekomst voor Duitsland” mogelijk maken, voegde hij eraan toe.

Kritiek

De Duitse klimaatbegroting passeert niet kritiekloos. Kay Scheller, de voorzitter van de Duitse federale rekenkamer (Bundesrechnungshof), stelt zo haar vragen bij het begrotingsmanoeuvre, meldt de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De 240 miljard euro van dit jaar was bestemd voor de bestrijding van de pandemie. Nu moet dat geld (deels) worden gebruikt voor klimaatinvesteringen, en alleen in de komende jaren. “Er is geen verband met de noodsituatie”, zei Scheller tegen de krant.

Opiniestukken in de Rheinische Post en Der Tagesspiegel betogen zelfs dat de begrotingsplannen ongrondwettelijk zouden kunnen zijn, of dat ze door het constitutionele hof onder de loep zouden kunnen worden genomen.

(lp)

Meer