De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Horst Seehofer heeft gezegd dat Duitsland overweegt om nagenoeg alle internationaal luchtverkeer stil te leggen, in een reactie op de verspreiding van de besmettelijkere varianten van het coronavirus.
Onze oosterburen zijn momenteel halfweg hun tweede lockdown, die de tweede golf van de Covid-19-pandemie moet opvangen. Hoewel het aantal gevallen begint af te nemen, houdt Duitsland het strenge regime nog tot minstens half februari aan. Gevreesd wordt dat de zogeheten Britse variant, die volgens de meest recente data minstens 30 procent besmettelijker is, binnenkort de dominante vorm van het virus in Duitsland wordt.
Grenzen sluiten
Minister Seehofer kondigde op dinsdag aan dat zijn regering overweegt om bijna alle internationale luchtverkeer te verbieden, om de verspreiding van meer overdraagbare mutaties in de kiem te smoren. Ook het sluiten van de grenzen met regio’s waar die mutaties veel voorkomen ligt volgens hem op tafel.
‘Het gevaar van talrijke virusmutaties dwingt ons tot drastische maatregelen. Dat omvat aanzienlijk strengere grenscontroles, vooral aan de grenzen met risicovolle gebieden, maar ook het terugdringen van vliegreizen naar Duitsland tot bijna nul, zoals Israël momenteel doet’, zei Seehofer in een interview met de Duitse tabloid Bild.
Sector op achterste poten
Een dergelijke drastische actie zou natuurlijk een ramp zijn voor de Duitse nationale luchtvaartmaatschappij Lufthansa. De Deutscher ReiseVerband (DRV), de voornaamste belangenorganisatie van de toeristische industrie, is dan ook niet te spreken over Seehofers uitspraken. Ze wijst op de zware schade die de luchtvaartsector al geleden heeft.
‘We hebben geen verdere stigmatisering van reizen nodig, maar een feitelijk debat’ aldus de DRV op Twitter. ‘De regering moet onthouden dat de vrijheid om te reizen een grondrecht is, niet één die politiek kan worden toegekend.’
De belangengroep beweert dat de overheid zich beter zou concentreren op de ‘ernstige tekortkomingen’ in de test- en vaccinatiecampagne.