Duitse politie kan 82 miljoen euro aan bitcoin niet opeisen want crimineel ‘wil paswoord niet geven’

Het Duitse parket wil 1.700 bitcoin confisqueren van een crimineel, maar de man weigert het paswoord van zijn wallet te geven. Momenteel is zijn portefeuille ruwweg 82 miljoen euro waard.

De Beierse aanklagers hebben bij een Duitse crimineel onder andere 1.700 bitcoin in een digital wallet meegenomen. Omzetten in euro, momenteel aan 48.602 dollar per stuk, brengt zowat 82 miljoen euro op. Maar dat zal dus niet lukken, de man weigert om zijn paswoord door te geven aan de politie.

‘We hebben het hem gevraagd’, zei de openbaar aanklager Sebastian Murer, ‘maar hij heeft het niet gezegd. Misschien weet hij het niet meer.’

Geen paswoord, geen bitcoin

De man zou zijn bitcoin op een normale manier herbergen, in een digital wallet. Die wordt beschermd met een paswoord. Zonder paswoord is er geen manier om opnieuw aan de bitcoin te raken.

Vorige maand was er nog een man in Duitsland, die toen 181 miljoen euro aan bitcoin had. Hij was zijn paswoord verloren en probeerde het wanhopig terug te vinden. In januari liet een man uit Wales dan weer weten dat hij zowat 7.500 bitcoin heeft weggegooid, goed voor op dat moment 220 miljoen euro.

Miljarden aan verloren bitcoin

Ongeveer 20 procent van alle bitcoin, 115 miljard euro, staat vast op portefeuilles waarvan mensen het paswoord vergeten zijn, weet The New York Times. Omdat de koers van de munt zo spectaculair gestegen is, diepen mensen nu eindelijk de soms duizenden bitcoin op die ze tot 11 jaar geleden kochten, toen voor een appel en een ei. Bitcoin koerst momenteel in toptempo naar 50.000 dollar per stuk.

De 7 beste Bitcoin wallets om je cryptocoins in op te slaan

Meer