Man vergeet wachtwoord en riskeert daardoor 240 miljoen dollar te verliezen

Bitcoin heeft van verschillende investeerders miljonairs gemaakt, maar sommigen dreigen hun riante winsten te verliezen omdat ze niet langer toegang hebben tot de portefeuille waarin ze hun cryptomunten bewaren.

De cryptomunt bitcoin heeft er al een turbulent jaar opzitten. Nadat de munt op 8 januari ruim 41.000 dollar waard was, is de waarde inmiddels gezakt tot 34.800 dollar (12 januari).

Een code beschermt uw bitcoins

Desalniettemin kunnen de investeerders die er vroeg genoeg bij waren nog altijd mooie winsten realiseren, althans als ze toegang hebben tot de portefeuille waarin ze hun cryptomunten bewaren. Om toegang te hebben tot die portefeuilles moet u een toegangssleutel hebben. Zo’n sleutel is een gecodeerde alfanumerieke code. Op die manier kunt u bewijzen dat u wel degelijk de eigenaar bent van de cryptoportefeuille.

De Amerikaanse programmeur Stefan Thomas heeft een aantal jaar geleden bitcoins gekocht en beslist om de toegangssleutels te bewaren op een kleine harde schijf, genaamd Ironkey. Die inhoud op die schijf wordt beschermd door een wachtwoord.

Probleem is dat de programmeur zijn wachtwoord niet meer herinnert. Zonder die sleutels heeft hij geen toegang tot de 7.002 bitcoins die hij bezit. Dat schrijft de New York Times. Volgens de huidige koers zijn die momenteel 240 miljoen dollar waard.

Wie Ironkey gebruikt, heeft tien kansen om zijn wachtwoord correct in te geven. Thomas heeft inmiddels al acht verkeerde wachtwoorden ingegeven.

Moeilijk om wachtwoord te recupereren

De volatiele koers van de cryptomunt maakt het verlies des te frustrerend. Wie niet langer toegang heeft tot zijn bitcoins moet immers lijdzaam toezien hoe de cryptomunt in waarde stijgt of daalt zonder dat er ingegrepen kan worden.

Volgens het databedrijf Chainalysis zou ongeveer 20 procent van de 18,5 miljoen bitcoins in omloop in portefeuilles zitten waar de gebruikers niet langer toegang tot hebben omdat ze bijvoorbeeld de toegangsleutel(s) kwijt zijn.

Wallet Recovery Services, een bedrijf dat mensen helpt om opnieuw toegang te krijgen tot hun bitcoins, zegt dat het deze maand al 70 aanvragen heeft ontvangen. Dat is drie keer meer dan vorige maand.

Dergelijke verhalen tonen aan hoe riskant een investering in bitcoin kan zijn als u niet voorzichtig bent. Wie zijn geld parkeert bij een bank kan altijd zijn toegangsgegevens recupereren als hij die kwijt is. U kunt immers contact opnemen met een bankmedewerker. Dat is niet het geval bij de cryptomunten. Die hebben geen klantendienst die u kan helpen om uw toegangssleutels te recupereren.

Lees ook:

Meer