Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Duitse overheid moet meer investeren van de Europese Unie

Logo Business AM
Economie

26/02/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Fabriek in Godorf, Duitsland. De zwakke Duitse industriële productie en geopolitieke spanningen zorgen voor woelige economische tijden in de eurozone. - Arno Hoyer

Duitsland investeert te weinig in verhouding tot zijn economische macht. Dat stelt de Europese Commissie na een rapport van woensdag dat economische onevenwichten bestudeert binnen de EU.

Volgens de commissie heeft Duitsland zijn begroting zo goed op orde dat er ruimte is voor investeringen. ‘Het gebrek aan voldoende overheidsinvesteringen in Duitsland brengen de groei van het land in gevaar en dat weegt op de volledige eurozone’, staat in het rapport te lezen.

Geen goede verstaander

De uitvoerende tak van de EU, samen de Europese Centrale Bank, vraagt Duitsland al lang om de budgetoverschotten terug in de economie te pompen. De Duitse regering legt dat advies meestal grotendeels naast zich neer. De Europese druk wordt de laatste maanden steeds groter nadat steeds meer data aantonen dat de malaise in de Duitse industriesector allesbehalve voorbij is. Daarbij komen de voorbije weken nog handelsspanningen met de Verenigde Staten en de impact van de epidemie van het coronavirus.

Het baart de commissie zorgen dat landen die de broeksriem zouden moeten aanspannen net meer uitgeven, zoals bijvoorbeeld Italië. Zij die de fiscale teugels zouden moeten vieren om groei in de eurozone te boosten zijn overdreven zuinig.

Simulatie

Vooral Duitsland investeert dus te weinig volgens de EU in verhouding tot zijn economische macht. De grootste ecomie van Europa heeft een comfortabel begrotingsoverschot en een relatief lage schuldenlast.

In het rapport van woensdag heeft de Europese Commissie een simulatie uitgevoerd waarin Duitsland de overheidsinvesteringen met 1 procent zou verhogen gedurende tien jaar. Zulke stimuli bleken volgens de simulatie nodig om de vergroening van de economie te ondersteunen, om de digitale transformatie in te zetten en om loongroei aan te wakkeren.

In de simulatie zou het bruto binnenlands product van de bbp groeien met 0,4 procent de komende jaren. Het scenario ging er wel van uit dat de ECB zijn losse monetair beleid behoudt voor nog minstens twee jaar.

Source: Bloomberg


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton