Hoe groot is de impact van het coronavirus op de techindustrie?

De techindustrie blijft niet gespaard van de gevolgen van het coronavirus Covid-19. De sector is heel afhankelijk van China wat ervoor zorgt dat we vertragingen mogen verwachten bij het produceren en leveren van bepaalde producten. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau TrendForce.

In het nieuws: Het coronavirus brak eind 2019 uit in de Chinese stad Wuhan in de provincie Hubei. Door maatregelen van de overheid, zoals quarantaines, om de verspreiding van het virus tegen te gaan, viel het openbare leven er grotendeels stil. Omdat in die regio heel wat fabrieken zijn van grote techbedrijven is de impact op die industrie uiteraard groot.

8AM Geek

In detail: Hoe zwaar de gevolgen van het coronavirus voor de techindustrie precies zullen zijn, hangt af van veel factoren. Niet alleen is het moeilijk te voorspellen hoe de epidemie zal evolueren. De impact is ook niet bij alle producten hetzelfde. Daarom bekeek TrendForce al die componenten afzonderlijk. Wij lichten er enkele uit. Het volledige rapport kan je hier lezen.

  • Smartphones: De impact op de smartphone-industrie is groot omdat de supply chain in deze branche heel arbeidsintensief is. Volgens de voorspelling van TrendForce zou de productie van smartphones in het eerste kwartaal van 2020 maar liefst 12 procent lager uitvallen in vergelijking met vorig jaar. Als die prognose uitkomt, zou dat het slechtste kwartaal in vijf jaar zijn. Onder andere Apple zou getroffen worden en calculeert lagere omzetcijfers in.
  • Gameconsoles: De timing van de uitbraak van Covid-19 valt – relatief gezien – ideaal om nadelige effecten op de productie van gameconsoles te beperken. Traditioneel liggen de verkoopcijfers in deze tak het hoogste op het einde van het jaar. Bovendien is er nog veel stock omdat de meeste consumenten wachten tot de nieuwe generatie Xbox en PlayStation uitkomen. De productie van die nieuwe consoles begint in de tweede helft van 2020. Als het coronavirus onder controle is tegen eind maart zou de impact hier al bij al beperkt zijn. Minder goed nieuws is er voor Nintendo. Volgens Bloomberg dreigt er mogelijk een tekort aan Nintendo Switch-consoles in Europa en de Verenigde Staten.
  • 5G: De uitrol van het Chinese 5G-netwerk zal bijna zeker vertraging oplopen door het coronavirus. Fabrieken in de stad Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak, zijn verantwoordelijk voor één vierde van de wereldwijde productie van glasvezelkabels. Voor 5G-stations zijn veel, kwalitatief hoge glasvezelkabels nodig. Voor China komt deze vertraging heel ongelegen. Het land heeft grote plannen op het vlak van 5G en leek zich op te werpen als voorloper op wereldniveau.
  • Smartwatches en smartspeakers: De productie van slimme horloges en slimme speakers in China lag de afgelopen weken grotendeels stil. In de regio’s waar het overgrote deel van die toestellen geassembleerd wordt, was er geen vrij verkeer van goederen en personen. Sinds vorige week hebben enkele fabrikanten het werk hervat, maar de strenge controles zorgen nog altijd voor grote vertragingen. Toch zou de economische schade meevallen aangezien de eerste maanden van het jaar sowieso geen topmaanden zijn voor de verkoop van smartwatches en smartspeakers. Ook hier is het cruciaal dat de productie de komende maanden weer zijn normale capaciteit haalt om problemen te vermijden later op het jaar.
8AM Geek
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20