Duitse bedrijven vinden Amerikaanse markt minder aantrekkelijk

De Verenigde Staten hebben door het handelsconflict met de Europese Unie een groot deel van hun aantrekkingskracht als potentiële vestigingsplaats voor Duitse bedrijven verloren. Dat blijkt uit een enquête van de American Chamber of Commerce (Amcham) in Duitsland. Vastgesteld werd dat 42 procent van de Duitse bedrijven met activiteiten op de Amerikaanse markt van mening is dat de Verenigde Staten voor hen minder interessant zijn geworden.

Ook voor Amerikaanse bedrijven blijkt Duitsland minder interessant te zijn geworden. Daar zegt 20 procent dat de Duitse markt voor hen minder aantrekkelijk is geworden.

Afslanking

De onderzoekers stelden ook vast dat 18 procent van de Duitse bedrijven te kennen geeft zijn activiteiten op de Amerikaanse markt te hebben teruggeschroefd sinds de uitbraak van het handelsconflict. Datzelfde zegt 6 procent van de ondervraagde Amerikaanse bedrijven van zijn activiteiten op de Duitse markt.

“De resultaten van de studie tonen weliswaar aan dat de Verenigde Staten en Duitsland hechte en duurzame economische relaties met elkaar onderhouden, maar anderzijds moeten de conclusies ook een waarschuwingssignaal zijn,” aldus Frank Sportolari, directeur van de AmCham in Duitsland.

“De economie heeft betrouwbaarheid en transparantie nodig, maar is er vooral behoefte aan een stappenplan om het handelsconflict tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten op te lossen,” betoogt Sportolari nog.

Sceptisch

Uit de enquête bleek echter ook dat zowel de Duitse als Amerikaanse ondernemingen zich sceptisch opstellen tegenover de kansen dat een recente overeenkomst tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie – om voorlopig wederzijds geen importheffingen te introduceren – tot een duurzame oplossing van het handelsconflict zou kunnen leiden.

Vastgesteld werd dat 71 procent van de ondervraagde ondernemingen vreest dat de voorlopige overeenkomst uiteindelijk niet in staat zal zijn een definitieve oplossing tot stand te brengen.

Onder meer het succes van de Duitse automerken op de Amerikaanse markt zit Donald Trump vast. Die sector draagt volgens hem immers in grote mate bij tot het Amerikaanse handelstekort tegenover Duitsland.

Twee jaar geleden had Duitsland tegenover de Verenigde Staten een handelsoverschot van 64 miljard dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20