Duits vaccin CureVac maar voor 47 procent doeltreffend

Het coronavaccin van het Duitse CureVac is maar voor 47 procent effectief tegen corona. Dat liet het farmaceutische bedrijf woensdagavond weten.

De doeltreffendheid van het zogenoemde CVnCoV-vaccin blijft onder de verwachtingen, blijkt uit een tussentijdse analyse van het vaccin. ‘CVnCoV toonde een tussentijdse werkzaamheid van het vaccin van 47 procent tegen Covid-19 ziekte van enige ernst en voldeed niet aan de vooraf gespecificeerde statistische succescriteria’, liet CureVac weten in een verklaring. 

Het vaccin haalt dus niet de internationaal vooropgestelde lat van 50 procent werkzaamheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet voor een coronavaccin liefst een doeltreffendheid van 70 procent. Net als de vaccins die zijn ontwikkeld door concurrenten BioNTech/Pfizer en Moderna (die voor meer dan 90 procent effectief zijn), is CVnCoV gebaseerd op de nieuwe mRNA-technologie.

Johan Neyts, vaccinexpert bij het Rega Instituut van de KU Leuven, noemde het nieuws op Twitter ‘onverwacht’ aangezien de technologie vergelijkbaar is met die van BioNTech/Pfizer en Moderna. ‘Ik mag er niet aan denken hoe het zou zijn, mochten Pfizer/Moderna/AZ/J&J ook waren gefaald’, schreef hij nog.

Varianten

Aan de studie in Europa en Latijns-Amerika namen 40.000 proefpersonen deel, van wie 134 besmet waren met het coronavirus. De teleurstellende resultaten zijn volgens het bedrijf grotendeels te wijten aan de ‘ongekende context van ten minste dertien varianten die circuleerden binnen de beoordeelde subgroep van de studiepopulatie’. 

Franz-Werner Haas, de CEO van CureVac, zei dat er in de studie slechts één geval van het oorspronkelijke coronavirus aanwezig was. Dit onderstreept volgens hem het belang ‘van de ontwikkeling van vaccins van de volgende generatie aangezien er steeds nieuwe virusvarianten opduiken’.

Bestelling EU

De Europese Unie sloot in november een deal voor de aankoop van 225 miljoen doses van het CureVac-vaccin, met een optie op nog eens 180 miljoen doses. België bestelde 2,9 miljoen vaccins bij het Duitse farmabedrijf. 

Toch heeft het vaccin volgens CureVac nog enkele belangrijke voordelen ten opzichte van zijn andere mRNA-concurrenten. Zo kan het vaccin bij normale koelkasttemperatuur worden bewaard, in tegenstelling tot de eerste generatie vaccins van Pfizer en Moderna, die in zeer koude temperaturen moeten worden bewaard. Van het CureVac-vaccins is ook een kleinere dosis nodig, waardoor een snellere en goedkopere massaproductie mogelijk is.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.