GSK gaat nieuw vaccin van CureVac in België maken

Het Britse farmabedrijf GSK gaat dit jaar tot 100 miljoen dosissen mee produceren van het nieuwe vaccin van het Duitse biotechbedrijf CureVac.

Het kandidaat-coronavaccin bevindt zich momenteel wel nog in testfase 2b/3 van de klinische studies. GSK zal daarvoor gebruikmaken van zijn productienetwerk in België, klinkt het woensdag in een persbericht. De vaccindivisie van GSK is ondergebracht in ons land, in Rixensart, Gembloux en Waver.

Akkoord van 150 miljoen euro

De overeenkomst is onderdeel van een bredere samenwerking tussen GSK en CureVac. GSK en CureVac kondigden woensdag ook aan dat ze gaan samenwerken voor een vaccin tegen nieuwe varianten. Het is de bedoeling om die begin 2022 op de markt te brengen. GSK betaalt in totaal 150 miljoen euro.

Bedoeling is om voort te bouwen op het kandidaat-vaccin van CureVac. Dat zit dus nog in de fase van de klinische proeven, in fase 2b/3. Het CureVac-vaccin zou bewaard kunnen worden aan temperaturen van 2 tot 8 graden. Het maakt gebruik van dezelfde technologie als de vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna, boodschapper-RNA (mRNA), maar die moeten bewaard worden aan veel lagere temperaturen.

GSK wordt op die manier vergunninghouder van het tweedegeneratie-vaccin, behalve in Zwitserland. Ook verkrijgt het de exclusieve rechten voor de ontwikkeling, productie en commercialisering van het tweedegeneratie-vaccin, met uitzondering van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. ‘We zijn ervan overtuigd dat de volgende generatie vaccins cruciaal zal zijn in de aanhoudende strijd tegen COVID-19’, zegt Emma Walmsley, CEO van GSK, in een persbericht.

Frans-Duitse samenwerking

Eerder dit jaar raakte al bekend dat het Duitse Bayer tegen eind dit jaar het CureVac-vaccin mee zou beginnen produceren. In december moest GSK nog bekendmaken dat het eigen vaccin, dat het ontwikkelde samen met het Franse Sanofi, vertraging heeft opgelopen en pas klaar zal zijn eind 2021. Het vaccin boekte mindere resultaten dan verwacht.

Meer