De dubbele boodschap van Powell: “Meer bewijs nodig dat inflatie structureel zakt, maar rente mag niet te lang op een hoog niveau blijven”

De dubbele boodschap van Powell: “Meer bewijs nodig dat inflatie structureel zakt, maar rente mag niet te lang op een hoog niveau blijven”
Fed-voorzitter Jerome Powell voor het Senaat – Tierney L. Cross/Bloomberg via Getty Images

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, heeft dinsdag tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat het geldbeleid toegelicht. Hij merkte op dat de Amerikaanse economie en de arbeidsmarkt sterk blijven ondanks het verstrakkende geldbeleid. “Toch mogen we de rente niet te lang op een hoog niveau houden. We lopen anders het risico dat de economische groei alsnog kan verzwakken”, klonk het.

In het nieuws: Na een verrassende heropleving tijdens het eerste kwartaal van dit jaar is de Amerikaanse inflatie de voorbije maanden afgezwakt. Powell juicht die tendens toe, maar hij herhaalde voor de Senaat dat er meer bewijs nodig is dat de inflatie op een duurzame manier zakt naar (gemiddeld) 2 procent, de doelstelling van de Fed.

  • Tussen januari en maart was de inflatie (op jaarbasis) gestegen van 3,1 naar 3,5 procent. In de daaropvolgende maanden verloor de geldontwaarding aan kracht. In mei waren de consumentenprijzen in de Verenigde Staten met gemiddeld 3,3 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar.
    • De afzwakking van de inflatie werd onlangs ook bevestigd door de PCE-index, de favoriete maatstaf van de Fed om de evolutie van de consumentenprijzen te volgen. Volgens die index bedroeg de inflatie in mei 2,6 procent, tegenover 2,7 procent in april.
  • Tegelijk benadrukte hij dat het geen goed idee is om te lang te wachten om de rente naar beneden bij te stellen. “In zo’n scenario lopen we het risico dat we de groei en de werkgelegenheid te veel onder druk zetten”, aldus Powell. Een zogenaamde zachte landing, waarbij de Fed de inflatie kan temperen zonder de VS in een recessie te storten, blijft het droomscenario van de centrale bank.
    • “Het groeitempo van de economie lijkt te zijn gematigd in de eerste jaarhelft, na een indrukwekkende tweede jaarhelft in 2023”, aldus Powell. “Ook de arbeidsmarkt blijft het goed doen, maar er is geen sprake van een oververhitting. De werkloosheidsgraad is toegenomen, maar dat is eerder het gevolg van een groter arbeidsaanbod dan van een zwakkere vraag.”

Renteverlaging vanaf september?

Duiding: James Knightley, econoom bij ING, merkt op dat de Fed almaar meer aandacht heeft voor de impact van het beleid op de economische groei en werkgelegenheid. “Het lijkt er dus op dat de Fed-bestuurders openstaan voor het idee om het monetaire beleid te versoepelen, maar dat moet wel worden ondersteund door de gegevens”, klinkt het.

  • “Ons standpunt is dat de Fed geen recessie wil veroorzaken als ze die kan vermijden. Als de gegevens het toelaten, verwachten we dat de centrale bank vanaf september het monetaire beleid zal beginnen te verschuiven van ‘restrictief’ naar ‘iets minder resitrictief”, gaat hij verder.
  • Volgens hem is een renteverlaging waarschijnlijk als:
    • de kerninflatie op maandbasis maximaal 0,2 procent.
    • de werkloosheidsgraad verder stijgt tot 4,3 procent. In juni was die al gestegen van 4 naar 4,1 procent.
    • de groei van de consumentenuitgaven verder afneemt. Die is al vertraagd van meer dan 3 procent (op jaarbasis) in de tweede jaarhelft van 2023 tot 1,6 procent in de eerste zes maanden van dit jaar.
  • “De bovenstaande scenario’s zouden de Fed het vertrouwen moeten geven dat de economie op weg is naar een zachte landing. Als we gelijk hebben en de gegevens komen binnen zoals we voorspellen, vermoeden we dat de centrale bank tijdens haar jaarlijkse symposium in Jackson Hole een duidelijkste indicatie zal geven van de op handen zijnde beleidsversoepeling”, besluit Knightley.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.