Dubai bouwt laboratorium voor duurzame huisvesting

De Verenigde Arabische Emiraten staan niet bekend als een toonbeeld van duurzaamheid, maar willen die reputatie veranderen. De regio werkt daarvoor aan een aantal experimentele woonprojecten. Het eerste voorbeeld van dat beleid is de Sustainable City in Dubai. Dat zegt Umberto Bacchi, specialist klimaatverandering bij de Thomson Reuters Foundation.

Sustainable City ontving drie jaar geleden zijn eerste bewoners. De stad, gelegen aan de rand van Dubai, moet volgend jaar volledig zijn voltooid.

Levend laboratorium

De site bestaat uit vijfhonderd laagbouw-villa’s, een aantal commerciële ruimtes en een moskee. De stad moet plaats bieden aan drieduizend bewoners. Bedoeling is onder meer dat de nederzetting zijn volledig energieverbruik haalt uit de productie van lokale duurzame bronnen.

‘De Sustainable City is een levend laboratorium voor het testen van toekomstige technologieën en oplossingen,’ zegt Karim El-Jisr, hoofd van SEE Institute, de researchdivisie van ontwikkelaar Diamond Developers.

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van de opwarming van de aarde. ‘Dat is in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bijzonder relevant,’ zegt Emma Stewart, hoofd stadsontwikkeling bij het World Resources Institute (WRI).

‘Het land heeft per hoofd van de bevolking de grootste ecologische voetafdruk van de hele wereld. Gebouwen consumeren ongeveer 75 procent van alle elektriciteit die de emiraten produceren. Dat heeft vooral te maken met de massale aanwezigheid van airconditioning die de woning tijdens de zomermaanden koel moet helpen houden.

Knelpunten

In de Sustainable City is het vervoer geregeld met fietsen en kleine elektrische karren. Auto’s zijn daarentegen nagenoeg compleet uitgesloten. Gebouwen en parkeerplaatsen zijn met bovendien zonnepanelen bedekt.

Woningen zijn ontworpen om een directe blootstelling aan de zon te vermijden en zijn bedekt met verf die het zonlicht reflecteert om de warmte buiten te houden. Gerecycleerd afvalwater moet instaan voor de irrigatie van groenaanleg.

De Sustainable City is de eerste duurzame stad in de regio die al volledig operationeel is. Een ander project in wording is Masdar City in Abu Dhabi. Verder zijn er plannen voor gelijkaardige projecten in Muscat en Sharjah.

Toch moet de Sustainable City nog een aantal knelpunten oplossen. Onder meer leidt het gebruik van gerecycleerd water tot algenvorming, terwijl de nederzetting nog altijd gebruik moet maken van energie-intensieve ontziltingsinstallaties. Bovendien is de stad netto nog altijd een verbruiker van energie.

Meer