1 op elke 4 gebouwen in Dubai zal tegen 2025 worden ge-3D-print

In Dubai zal tegen het midden van het volgende decennium 25 procent van de nieuwe gebouwen driedimensionaal geprint worden. Dat heeft de Dubai Future Foundation onlangs aangekondigd. De plannen maken deel uit van een ambitieuze strategie die twee jaar geleden door Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de emir van Dubai, werd aangekondigd.

De emir wil dat Dubai zich tegen het einde van het volgende decennium tot een wereldcentrum van 3D-printing heeft ontwikkeld. De Dubai Future Foundation werd opgezet om een routekaart uit te tekenen die de industrieën van de toekomst in het emiraat moet helpen uitbouwen.

Kosten

“De strategie moet ervoor zorgen dat in verschillende sectoren de werklast met 70 procent kan worden verminderd en ook de kosten met 90 procent zouden kunnen worden verlaagd,” aldus de Dubai Future Foundation. “Misschien nog belangrijker is dat dit type constructies het potentieel heeft om een dreigende daklozencrisis te helpen aanpakken.”

“De steden trekken immers steeds meer mensen aan. De Verenigde Naties voorspellen dat tegen het eind van volgend decennium de wereld eenenveertig metropolen met meer dan tien miljoen inwoners zal tellen.” Het emiraat testte het potentieel van 3D-printing in de bouwsector met de opening van het Office of the Future.

Het Office of the Future was volgens Dubai het eerste gebouw ter wereld dat met behulp van 3D-printing werd gerealiseerd. Het werk werd uitgevoerd met een 3D-betonprinter, die beschikte over een robotarm met een breedte van twaalf meter en een hoogte van zes meter.

Voor de constructie moest beroep gedaan worden op een technicus, die de printer moest controleren, terwijl zeven arbeidskrachten nodig waren om het gebouw op de voorziene locatie te installeren. Een team van tien elektriciens en specialisten moesten vervolgens instaan voor de verdere mechanische en elektrotechnische inrichting.

Volgens de Dubai Future Foundation konden door de toepassing van 3D-printing de arbeidskosten met meer dan 50 procent worden verlaagd in vergelijking met de traditionele bouwkosten voor een constructie van vergelijkbare omvang. Het printen van het gebouw nam zeventien dagen in beslag.

Daarnaast moesten nog twee dagen worden voorzien om het kantoor op zijn locatie onder de Emirates Towers in het centrum van Dubai te installeren. De verdere afwerking van het gebouw, het interieur en het omliggende terrein duurde ongeveer drie maanden.

Woningen

Hoewel Dubai misschien het voortouw heeft genomen bij de introductie van 3D-printing in de bouwindustrie, werd dat voorbeeld elders op de wereld snel gevolgd. De Franse stad Nantes heeft al aangekondigd de eerste locatie in de wereld te zijn waar 3D-technologieën werden ingezet voor de bouw van een woning.

De plannen voorzagen in een vijfkamerwoning met een oppervlakte van 95 vierkante meter voor de huisvesting van een plaatselijk gezin dat in aanmerking kwam voor sociale bijstand. Het stadsbestuur van Nantes benadrukte daarbij plannen te hebben voor een volledig nieuw district met residentiële constructies die met 3D-printing zouden worden gerealiseerd.

Waarnemers merken op dat 3D-printing in de bouwsector aan een belangrijke behoefte kan voldoen. Het World Resources Report heeft immers gewaarschuwd dat er wereldwijd een wanhopige behoefte is aan betaalbare residentiële accommodatie. Geraamd wordt dat op dit ogenblik wereldwijd in de steden huisvesting voor 330 miljoen huishoudens moeten worden gevonden.

Tegen het midden van het volgende decennium zou die behoefte nog zelfs met meer dan 30 procent tot 440 miljoen huishoudens of 1,6 miljard mensen aangroeien. Geraamd wordt dat totale markt voor 3D-printing over vijf jaar wereldwijd een waarde van ongeveer 32,78 miljard dollar zal vertegenwoordigen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20