Druk om horeca te heropenen neemt toe: 21 maart, 1 april … of toch nog later?

Vanuit alle hoeken komt er druk op de regering en de experten om met een plan te komen waarmee de cafés en restaurants in België zo snel mogelijk opnieuw de deuren kunnen openen. Het thema staat alvast komende vrijdag 26 februari op de agenda, maar het beloven daar lange en zware discussies te worden.

Op 16 oktober vorig jaar besliste het Overlegcomité over cafés en restaurants in België te sluiten. Toen was er nog sprake van “vier weken”, maar ondertussen zijn we meer dan vier maanden verder en is er nog geen uitzicht op een heropening van de horeca in ons land. 

Op het laatste Overlegcomité iets meer dan twee weken geleden was er zelfs niets te horen over de horeca, behalve dat “de overige coronamaatregelen verlengd worden tot 1 april“. Toch zou er toen ook de belofte gemaakt zijn om op het volgende Overlegcomité, op vrijdag 26 februari, wel te spreken over de horeca.

Druk vanuit verschillende hoeken

Na dat nieuwe Overlegcomité niet meer veraf is, wordt er vanuit verschillende hoeken alles aan gedaan om de heropening van de cafés en restaurants prioriteit te maken.

Zaterdag eiste brouwerij AB InBev al dat cafés en restaurants in België de deuren opnieuw mogen openen op donderdag 1 april. “Het is genoeg. De horeca en de toeleveranciers en de brouwerijen staan onder enorme financiële druk. Op 1 april moet de horeca op een veilige manier terug open”, zei woordvoerder Pieter Anciaux toen aan VTM.

Vandaag was het dan de beurt aan handelsorganisatie Comeos. Zij willen dat restaurants en cafés zelfs al op zondag 21 maart mogen heropenen. als eerste dag van de lente zou dat alvast een symbolische datum zijn. “Hoe langer we wachten, hoe groter de impact op de hele maatschappij. De regering moet die beslissing vrijdag in het Overlegcomité nemen en meteen ook aankondigen, want zo’n heropening vergt heel wat voorbereiding”, zegt topman Dominique Michel in HLN.

Cafés en restaurants

Opvallend daarbij is ook zowel Comeos als AB Inbev geen onderscheid maakt tussen cafés en restaurants als het over heropenen gaat. Eerder was bij Horeca Vlaanderen al eenzelfde geluid te horen. Ook andere oplossingen zoals enkel consumeren op de terrassen of alleen overdag geopend mogen zijn, ziet Comeos niet zitten.

Isopix

“Ons voorstel is wel om enkele bijkomende maatregelen op te leggen, boven op de reeds bekende, waaronder een algemeen sluitingsuur om 23 uur, overal in België. Ook een verplichte CO2-meter, ter controle van de luchtkwaliteit, en stoelen die rug aan rug op 1,5 meter afstand van elkaar staan, lijken ons werkbaar”, zegt Michel.

Experts en politici voorzichtig

Of de experten uit de GEMS en de politici op het Overlegcomité aan die oproepen gehoor zullen geven, valt af te wachten. Zij temperen al enkele dagen de verwachtingen en herhalen dat het te vroeg is voor nieuwe versoepelingen. Zeker nu de coronacijfers opnieuw licht beginnen stijgen, is er voorzichtigheid geboden.

Lees: Virologen presenteren scenario’s: ‘Bij snelle versoepeling dreigt derde coronagolf’

De vroegste datum die uit beleidskringen te horen valt, is 5 april, het begin van de paasvakantie. En zelfs dan zal het met heel zware beperkingen zijn. Zo pleitten de Waalse politieke zwaargewicht Elio Di Rupo (PS) en Georges-Louis Bouchez (MR) recent nog op eerst enkel de restaurants te heropenen.

Dat voorstel lijkt Comeos – als het echt niet anders kan – zelfs toch te willen aanvaarden. “Experts bevestigen ons dat de situatie in cafés toch een beetje anders is. Toegegeven: na drie pintjes is het iets moeilijker om de gezondheidsmaatregelen te respecteren”, besluit hij.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.