In het Verenigd Koninkrijk zegt meer dan 70 procent van de pubs te vrezen de winter niet te zullen overleven, tenzij er ingrepen volgen om de energieprijzen onder controle te houden. Dat blijkt uit een enquête van The Morning Advertiser bij Britse brouwers en pubeigenaars.
De sector waarschuwt dan ook voor een dreigend doemscenario en vraagt de Britse regering om op te treden en de pubsector te redden.
Energiekosten
De onderzoekers stelden vast dat ruim 65 procent van de ondervraagde pubs de kosten voor nutsvoorzieningen met meer dan 100 procent hebben zien stijgen. Bij 30 procent is er sprake van een toename met meer dan 200 procent en 8 procent meldt een sprong met ruim 500 procent.
Nagenoeg 80 procent van de pubs zegt zich de stijgende energiekosten niet te kunnen veroorloven. In een brief aan Nadhim Zahawi, Brits minister van financiën, beklemtonen de pubeigenaars dat het voortbestaan van een hele sector wordt bedreigd.
Aangevoerd wordt daarbij dat de impact van de stijgende energiefactuur nog wordt verergerd door een daling van de verkoop omdat huishoudens geld willen besparen, belangrijke tekorten aan apparatuur zoals vaten, blikken en koolstofdioxide en een tegenvallende hopoogst die de prijzen opdrijft.
“Bovendien heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat brouwers en pubeigenaars geen financiële reserves meer hebben om een nieuwe tegenslag op te vangen”, wordt er nog aangevoerd.
Risicosector
“De Britse brouwerijsector wordt met een van de meest uitdagende periodes uit zijn geschiedenis geconfronteerd”, beklemtonen de Society of Independent Brewers en de Campaign for Real Ale in het schrijven aan minister Zahawi. “Kleine brouwers melden dat hun energierekening verdubbelt of verdrievoudigt, waardoor hun toekomstige activiteiten in het gedrang komen.”
Om de sector te helpen het hoofd boven water te houden, moeten volgens de ondertekenaars van het schrijven fiscale kortingen worden ingevoerd, terwijl tevens de energieprijzen zouden moeten worden begrensd. “Financiële beloningen voor de implementering van hernieuwbare technologieën zouden de sector daarnaast moeten helpen het energieverbruik te beperken”, luidt het nog.
Heath Ball, managing director van de pubketen Frisco Group, wijst erop dat vele uitbaters zelfs geen nieuw energiecontract meer kunnen afsluiten omdat hun activiteiten door de leveranciers als een risicosector worden bestempeld.
De Britse Society of Independent Brewers voegt eraan toe dat tijdens de coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 160 kleine brouwerijen hun deuren hebben moeten sluiten. Ook dit jaar hebben nog eens minstens veertig andere brouwers hun activiteiten moeten staken. “Vele andere worden met zware schulden geconfronteerd”, merkt de maatschappij nog op.