Londens nachtleven vreest voor een dreigende decimering

Het Britse nachtleven, dat een zware strijd heeft geleverd om de lockdowns van de coronapandemie te overleven, wordt opnieuw met een hard gevecht geconfronteerd. De sector moet nu immers afrekenen met oplopende kosten, die zowel de budgetten van de klanten aantasten als de uitgaven van de clubs, bars en cafés opdrijven.

Zonder een tussenkomst van de overheid dreigen volgens de Britse Night Time Industries Association (NTIA) vele uitbaters gedwongen te zullen worden hun activiteiten te staken en hun deuren te sluiten.

Dreigende sluiting

“De Britse nachtclubs worden geconfronteerd met torenhoge energierekeningen, terwijl de inflatie het consumentenvertrouwen naar een historisch dieptepunt heeft gedreven en een groot deel van het publiek heeft aangezet zich vooral op essentiële uitgaven te concentreren en andere activiteiten te schrappen”, stipt het persbureau Bloomberg aan.

“Deze situatie dreigt tot te sluiting van vele clubs te zullen leiden. Nochtans hebben deze activiteiten een belangrijke bijdrage geleverd om van het Verenigd Koninkrijk een toeristische bestemming te maken. De sector leverde voor de uitbraak van de coronapandemie aan de Britse economie een jaarlijkse bijdrage van 46 miljard pond.”

Vijf organisaties die de Britse horeca vertegenwoordigen, hebben aan de Britse regering een brief geschreven waarin gevraagd wordt dringend actie te ondernemen om de impact van de energieprijzen te verzachten.

“De kosten van aardgas hebben sinds de maand mei van dit jaar al meer dan een verdrievoudiging gekend”, stipt Bloomberg aan. “Vele clubs moeten vaststellen dat deze energieprijzen steeds grotere delen van hun inkomsten uithollen.”

Uit een rapport van de sectororganisatie in juni bleek dat 54 procent van de bedrijven hun energiecontracten nog niet hadden verlengd. Uitbaters die al wel tot een verlenging waren overgegaan, maakten gewag van een prijsstijging met 37 procent tegenover de periode voor de uitbraak van de coronapandemie.

Vele uitbaters verwachten dat hun energierekening de volgende winter bijna een verdubbeling zal vertonen. Verscheidene eigenaars erkennen zich voor te bereiden om, onder de druk van de toerenhoge energiekosten, de deuren te sluiten.

Nieuwe kabinet

“De situatie verslechtert nog elke dag”, merkt het gespecialiseerde adviesbureau Cornwall Insight op. “Uitbaters die hun contracten nog moeten verlengen, zouden in oktober mogelijk met een vervijfvoudiging van hun tarieven rekening moeten houden.”

De Britse gezinnen zijn voorlopig nog wel tegen een stijging van de energiekosten afgeschermd, maar daaraan komt deze herfst een einde. Dit zou de Britse inflatie tot meer dan 13 procent kunnen opdrijven. Dat is het hoogste niveau in veertig jaar.

“Hierdoor zullen vele klanten wellicht moeten beslissen hun bezoek aan het nachtleven alvast voor enige tijd uit te stellen”, zeggen experts. “Nachtclubs zeggen nu al allerlei kortingen en compensaties te voorzien om klanten te kunnen aantrekken.”

Lobbygroepen zoals UK Hospitality hebben opgeroepen om de fiscale lasten te verminderen. Tevens wordt gevraagd om ook voor de bedrijven de energiefactuur te begrenzen. Vanuit de politieke wereld is aangegeven dat actie zou worden ondernomen nadat er in september een nieuw kabinet is gevormd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20