In Engeland en Wales deed elke dag minstens één pub zijn deuren definitief dicht

Engeland en Wales tellen op dit ogenblik 39.787 pubs. Vorig jaar op hetzelfde tijdstip omvatte de sector, inclusief leegstand en panden die te huur werden aangeboden, nog 40.173 adressen. Dat zegt een rapport van vastgoedadviseur Altus Group, gebaseerd op een analyse van officiële overheidsgegevens.

De resultaten geven aan dat dit jaar elke maand meer dan 32 pubs werden gesloten, veroorzaakt door de torenhoge energierekeningen en een nijpende personeelsdruk die vele uitbaters uiteindelijk deed beslissen de deuren te sluiten.

Veerkracht

Toch lag het aantal pubs dat definitief de deuren sloot 13,1 procent lager dan vorig jaar, wat wijst op een veerkrachtiger jaar voor de Britse pubbezoekers, ondanks de turbulente economische achtergrond. Pubs worstelen al het hele jaar met stijgende energiekosten, stijgende voedselprijzen en een afgenomen consumentenvraag en voorspellen voor volgend jaar nog meer uitdagingen.

De British Beer and Pub Association (BBPA) zei eerder deze maand dat drankgelegenheden hun openingstijden of menu’s al hebben ingekort om deze problemen aan te pakken, omdat gevreesd wordt dat veel pubs zonder verdere steun hun deuren zullen moeten sluiten, met name wat de energierekening betreft.

De gegevens wijzen op het aantal pubs dat uit de gemeenschap is verdwenen doordat ze zijn gesloopt of omgebouwd voor ander gebruik, zoals woningen of kantoren. In de voorbije vijf jaar zijn in totaal 2 663 pubs uit steden en dorpen verdwenen.

Laatste kerstmis

Volgens Ben Nelson, vice-voorzitter van de Altus Group, hebben al veel caféhouders de vrees dat dit wel eens hun laatste kerstmis zou kunnen zijn geweest. “Zij hebben zij echt behoefte aan zekerheid over de steun waarop ze in de toekomst eventueel zouden kunnen rekenen”, beklemtoonde hij.

“Hoge exploitatiekosten en lage marges maken percelen aantrekkelijk voor alternatieve investeringen en gebruik, dus blijvende steun is van vitaal belang om pubs te beschermen, aangezien zij een belangrijke rol spelen in het hart van hun lokale gemeenschappen”, benadrukte Nelson.

Horecabedrijven behoorden tot degenen die steun ontvingen via de energierekeningsregeling van de regering; deze regeling loopt echter in maart af. De sector wordt gehuld in onzekerheid over verdere steun, nu de regering heeft bevestigd dat zij in het nieuwe jaar haar volgende plan ter ondersteuning van bedrijven bij hun energierekeningen zal aankondigen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20