Dreigt er dit jaar nog een Europese recessie?

Dreigt er dit jaar nog een Europese recessie?
Recessie – Chris J. Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

De afgelopen weken hebben verschillende experts gewaarschuwd dat er een Amerikaanse recessie aan de horizon lonkt. Maar hoe zit het in onze contreien? George Buckley, Europees hoofdeconoom bij Nomura, is alvast niet optimistisch. Hij verwacht een economische krimp in de tweede helft van dit jaar.

Sterbelegger Cathie Wood en Tesla-baas Elon Musk zijn maar enkele grote namen uit de economische wereld die de afgelopen maanden doemberichten over de Amerikaanse economie de wereld hebben ingestuurd. Volgens hen bevinden de Verenigde Staten (VS) zich al een in een recessie. Ook een populaire indicator, GDPNow van de Federal Reserve Bank van Atlanta, wijst er momenteel op dat de Amerikaanse economie voor het tweede kwartaal op rij zal krimpen. Momenteel gaat die indicator uit van een krimp met 2,1 procent. In het eerste kwartaal was er een economische terugval met 1,4 procent.

Europese recessie

En wat met Europa? Dreigt er in onze contreien een recessie? Buckley lijkt daar alvast van overtuigd te zijn. Hij verwacht dat de Europese economie in het derde kwartaal van 2022 zal beginnen te krimpen en dat de recessie tot de zomer van 2023 zal aanhouden. “Het bruto binnenlands product (bbp) zal gedurende die periode in totaal met 1,7 procent afnemen”, klinkt het.

Volgens hem zijn er verschillende factoren die op de Europese economische groei wegen. “Europa worstelt met omstandigheden die zeer mondiaal zijn (stijgende energieprijzen en inflatie, toenemende geopolitieke risico’s en onzekerheid), wat ons doet geloven dat de Europese economieën hetzelfde lot – een recessie – zullen ondergaan als de VS”, meent Buckley.

Hoge energieprijzen

Voornamelijk de opgelopen energieprijzen spelen de Europese landen parten. Die zitten als sinds de tweede helft van 2021 in de lift door de toegenomen vraag na de coronapandemie. De oorlog in Oekraïne heeft die prijsstijgingen een extra boost gegeven.

Europa is voor zijn energiebevoorrading nog steeds sterk afhankelijk van Rusland, en de Russische dictator Vladimir Poetin heeft op de Europese sancties gereageerd door de gasleveringen te vertragen. Zo heeft hij de leveringen aan verschillende Europese lidstaten volledig of gedeeltelijk opgeschort.

Door die hoge energieprijzen krijgen heel wat Europese landen af te rekenen met een inflatie hoger dan 10 procent. In sommige landen is het leven in juni zelfs 20 procent duurder geworden.

Een pan-Europese crisis

Ook Kay Neufeld en Jonas Keck, economen bij het Centre for Economics and Business Research zijn allesbehalve optimistisch over de economische situatie in Europa. “De inval van Rusland in Oekraïne heeft een ware pan-Europese crisis veroorzaakt”, klinkt het. “De kans op een Europese recessie is twee op vijf.”

“Een krappe gasvoorziening zal leiden tot verdere stijgingen van de energieprijzen voor de consument, waardoor de inflatiedruk toeneemt en een nog groter deel van het beschikbare inkomen van de huishoudens wordt opgeëist, wat op zich een recessierisico inhoudt”, voegen ze eraan toe.

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.