“Door hybride werken kunnen meer mensen met een handicap deelnemen aan het arbeidsproces”

De klemtoon op hybride en telewerk kan een positieve wending geven aan de carrière van mensen met een handicap. Dat meent Ted Kennedy Jr., telg van de roemrijke Kennedy-dynastie uit de Verenigde Staten. Kennedy is medevoorzitter van de Disability Equality Index en bestuurslid van de American Association of People with Disabilities, en liet zijn licht schijnen op de globale werksituatie bij zakenzender CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

Meer dan 1 miljard mensen wereldwijd leven met een handicap. Een veranderend inzicht van bedrijven inzake telewerken en hybride werken na de Covid-19-pandemie kan ervoor zorgen dat meer mensen met een handicap aan het werk kunnen.

“Hybride werk en werken op afstand zijn slechts een paar van de aanpassingen waar veel mensen met een handicap om hebben gevraagd. We denken dus dat de manier waarop bedrijven nu tegen werken op afstand aankijken, ervoor zal zorgen dat meer mensen met een handicap aan het werk kunnen”, aldus Amerikaans politicus Edward Kennedy Jr.

“Het zal voor hen (bedrijven, red.) gemakkelijker worden om een job aan te bieden aan iemand met bijvoorbeeld een mobiliteitsbeperking, voor wie het moeilijk is om van en naar het werk te reizen … Veel werkgevers zijn nu op zoek, vanwege de krappe arbeidsmarkt, naar deze grote onaangeboorde arbeidspool van mensen (…),” vervolgde hij.

Bij Ted Kennedy Jr., neef van de vermoorde president John F. Kennedy, werd in 1973 kanker ontdekt in het rechterbeen, dat geamputeerd werd. Sindsdien is hij een invloedrijk woordvoerder van en pleitbezorger voor mensen met een handicap.

Het project Disability Equality Index (DEI), waar Kennedy medevoorzitter van is, omschrijft zichzelf als een toonaangevend benchmarkinstrument in de Amerikaanse bedrijfswereld; de index meet de inspanningen van bedrijven op het gebied van de integratie van personen met een handicap en maakt de resultaten hiervan bekend. Voor participerende bedrijven ziet Kennedy kansen.

ESG

ESG of Environmental, Social & Governance is de afkorting die beleggers gebruiken voor criteria als zuinig energieverbruik, goede werkomstandigheden of fair ondernemingsbestuur. Kennedy denkt dat inclusie van mensen met een handicap “het volgende hoofdstuk van maatschappelijk verantwoord ondernemen” is geworden. En hij leverde de cijfers om deze bewering te bekrachtigen:

  • In 2018 werkte consultancybureau Accenture samen met onder meer de American Association of People with Disabilities aan een rapport dat verslag deed over een recent onderzoek naar bedrijven die mensen met een handicap in hun personeelsbestand hebben opgenomen.
  • “In dit rapport is gekeken naar de honderden bedrijven die deelnamen aan de DEI (Disability Equality Index, red.) en die zijn vergeleken met de bedrijven die dat niet deden, en ze vonden een 30 procent hogere winstgevendheid, veel hogere inkomsten, vier keer meer kans om hun sectorgenoten te overtreffen wat het totale aandeelhoudersrendement na verloop van tijd betreft,” wist Kennedy.

Diversiteitsregels

Het debat over rechten voor minderheden blijft de bedrijfswereld beroeren. Zo keurde in augustus de Amerikaanse beurswaakhond SEC plannen van Nasdaq goed om beursgenoteerde bedrijven hun diversiteitsstatistieken op bestuursniveau openbaar te laten maken.

Volgens Nasdaq: “De regels zouden bovendien vereisen dat de meeste Nasdaq-genoteerde bedrijven minstens twee diverse bestuurders hebben, of uitleggen waarom ze die niet hebben, waaronder één die zichzelf identificeert als vrouw en één die zichzelf identificeert als ondervertegenwoordigde minderheid of LGBTQ+.”

Mensen met een handicap werden echter niet opgenomen in de nieuwe diversiteitsregels. “We zijn erg teleurgesteld (over het besluit, red.), maar we gaan niet opgeven”, liet Kennedy toen optekenen door CNBC. Die strijdbaarheid op het vlak van burgerrechten “is eigen aan de Kennedy-familie”, besloot hij.

(NS)

Meer