Steeds meer Brusselaars werken in Vlaanderen. Da’s bijzonder positief: de werkloosheid in de hoofdstad daalt en in Vlaanderen raken vacatures sneller ingevuld. Zeker in de Vlaamse Rand haal je er voordeel uit. Dat weet John Kinnen van Ecoworks (in Vilvoorde), die Brusselaars en hun tweetaligheid omarmt. “Er is een grote groep van werknemers dichtbij, een groep die ook nog eens verankerd is met een grote afzetmarkt in de hoofdstad.”
“Ecoworks is sterk in groendaken, groengevels en natuurlijke zwembaden. We proberen water en natuur terug naar de stad te brengen. Helaas raken in onze sector de vacatures soms moeilijk ingevuld. Een goede arbeider is voor ons een knelpuntberoep geworden. We vinden redelijk makkelijk mensen die begrijpen wat we willen doen en waarom ons werk belangrijk is. Maar zoals met wel meer dingen, komt het uiteindelijk neer op het doen, en op doorzetten tot je er een meester in bent geworden. We zoeken dus echte vakmannen (in wording).”
Waarom is het zo moeilijk om de juiste match te vinden?
“Ik moet eerlijk zeggen dat we vroeger zelf een drempel creëerden. We hadden een Vlaamse reflex en zochten Nederlandstalige collega’s. We dachten in vakjes, wat uiteindelijk een rem zette op de groei van ons bedrijf. Nu is onze manier van rekruteren veranderd: we kijken zo breed mogelijk. Want als we Brussel overslaan, verliezen we heel wat talent uit het oog.”
Wat zijn de grootste voordelen van rekruteren in Brussel?
“Ik wil niet te stereotiep denken, want de Brusselaar is heel divers. Maar al onze Brusselse collega’s zijn meertalig en dat is een troef in een stedelijke context. Daarnaast merken we dat er in ons bedrijf een community van Brusselaars ontstaat. Dat verstevigt onze positie op de arbeidsmarkt, om andere werkkrachten uit die regio aan te werven. En in Brussel vinden we ook een grotere afzetmarkt.”
“Zo blijven we trouwens dichter bij onze corebusiness: meer groen en water in de stad. We hebben nu steeds meer werven in Brussel. Collega’s die daar wonen, nemen de metro en staan in vijf minuutjes op het werk. Handig!”
Zijn er ook uitdagingen aan een meertalig personeelsbestand?
“Het is natuurlijk niet alleen maar leuk. Soms versta je elkaar niet, en moet je wat harder werken om te communiceren. Maar ik zie vandaag meer voordelen dan nadelen. Nederlands krijg je wel aangeleerd – vaak sneller dan je denkt. Ik zie dat de taalbarrière meestal na een jaar weg is.”
Heb je tips voor andere ondernemers?
“Bij Ecoworks merken we dat achtergrond, taal, opleiding of ervaring geen doorslaggevende factor is om goed in ons bedrijf te passen. Motivatie, passie en attitude maken het verschil. Wie wil groeien en leren, daar gaan wij op inzetten. Dat zijn soft skills die je in een heel brede doelgroep vindt.”
De Brusselse ring zit vol talent. Haal het eruit met jouw vacature!
Ook op zoek naar talenten voor je vacature? VDAB en z’n partners vinden samen met Actiris een match waar toekomst in zit. Ontdek meer via RekruterenBinnenDeRing.be.