‘Divorce Monday’ doet veel mensen tegelijk nadenken over echtscheiding

De eerste maandag van het nieuwe jaar heeft een bedenkelijke reputatie gekregen. Omdat familierechtadvocaten een golf aan verzoeken rond echtscheidingen krijgen en meer mensen het googlen, is 6 januari omgedoopt tot ‘Divorce Day’.

‘De eerste maandag van het werkjaar is een dag geworden waarop koppels besluiten om het nieuwe jaar anders te starten’, vertelt Cherlyn Chong, een echtscheidingscoach, aan de zakenwebsite Business Insider.

Eindejaar als boosdoener

‘Die beslissing leidt traditioneel tot een hele reeks zoekopdrachten rond echtscheidingen op Google. En ook advocaten ondervinden grote interesse’, zegt ze. Maar hoe valt die trend te verklaren? De eindejaarsperiode blijkt de boosdoener, zo blijkt.

De feestdagen zijn traditioneel een periode waarin veel gezinnen samen zijn. ‘Daardoor kan een conflict ontploffen. Vaak zijn er al zaken sluimerend aanwezig, maar de vakantieperiode heeft de neiging om die in de schijnwerpers te plaatsen. Een partner kan dan beslissen dat hij of zij niet langer een vakantieperiode wil doorbrengen in een ongelukkig huwelijk’, vertelt ze.

Van Tinder naar scheiding?

Daartegenover staat dat december dus de minst geschikte maand is om de scheiding aan te vragen. ‘Het trauma bij de kinderen zou zich zelfs in het volgende jaar kunnen voortzetten. Ze kunnen Kerstmis herinneren als ‘de tijd dat papa en mama gingen scheiden’ en het daarom mijden’, gaat de coach verder.

Deze periode wordt overigens nog gekenmerkt door een andere opmerkelijke trend. Zondag was het nog ‘Dating Sunday’, oftewel de drukste dag van het jaar voor datingapps. In 2017 bleek de eerste zondag van het nieuw jaar goed voor 44 miljoen matches op Tinder alleen. Dat is een tiende van het gemiddelde aantal in één maand.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20