Dit zijn de eerste beelden van de Chinese Zhurong Marsrover

De Chinese rover Zhurong is zondagmorgen (Peking-tijd) geland op het Marsoppervlak. China werd daarmee de tweede natie, na de Verenigde Staten, die met succes een dergelijke sonde op het oppervlak van Mars liet landen.

Woensdag heeft het Chinese ruimteagentschap (CNSA) de eerste beelden vrijgegeven die door de rover tijdens zijn Tianwen-1 missie zijn gemaakt.

Een vooraanzicht toont het vlakke en desolate landschap van Utopia Planitia, een uitgestrekte vlakte van ongeveer 3.200 kilometer en gelegen op het noordelijk halfrond van de rode planeet. Het toont ook het landerplatform waarop Zhurong rust.

Zhurong
De Zhurong-rover op Mars. Foto: CNSA via AP/Isopix

Een tweede foto toont de achterkant van de Chinese rover en de zonnepanelen die hem van energie voorzien.

De Zhurong-rover op Mars. Foto: CNSA via AP/Isopix

Welke missies voor Zhurong?

Zhurong is gebouwd volgens een model dat sterk lijkt op dat van de Amerikaanse verkenningsvoertuigen Spirit en Opportunity, die in de jaren 2000 door de NASA naar Mars zijn gestuurd. Met 240 kilo en opvouwbare zonnepanelen is de Chinese robotwagen echter veel kleiner dan Perseverance, de meer dan 1.000 kilogram wegende Marsrover van de NASA.

Het Chinese ruimteagentschap hoopt dat zijn rover 90 dagen zal werken. Gedurende die tijd zal het ruimtevaartuig de samenstelling van het gesteente en het milieu van de planeet in het algemeen, met inbegrip van het weer, bestuderen. Met behulp van zijn radar zal Zhurong ook proberen de aanwezigheid van ijs onder het oppervlak van dit gebied, dat lang geleden een oceaan kan zijn geweest, op te sporen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20