Dit zijn de drie gevaren voor de Amerikaanse economie, volgens Mohamed El-Erian

Mohamed El-Erian is voorzitter van het Queens’ College aan de University of Cambridge. Daarbovenop is hij een vooraanstaand economisch adviseur van Allianz SE, Europa’s grootste verzekeraar en ’s werelds op drie na grootste vermogensbeheerder. Hij is vooral nogal pessimistisch over wat 2022 in petto heeft voor de Amerikaanse economie, en dus voor een groot deel van de wereldeconomie. In een recent interview met Bloomberg somde hij drie risicofactoren op die volgens hem onaangename verrassingen inhouden.

1. De torenhoge inflatie

Zoals El-Erian opmerkt, steeg de consumentenprijsindex in november met 6,8 procent, de grootste stijging sinds 1982. In sommige landen piekt het zelfs op een nog hoger niveau.

Sommige beurssectoren hebben de neiging goed te presteren in een inflatoire omgeving. Energieaandelen, bijvoorbeeld, hebben een sterke comeback gemaakt: vorig jaar steeg Chevron met 41 procent, ExxonMobil met 54 procent en ConocoPhillips met 83 procent. Andere beleggers houden het liever bij traditionele indekkingen tegen inflatie, zoals goud en zilver, die niet uit het niets kunnen worden gedrukt, zoals fiatvaluta. Nog andere bedrijven zien Bitcoin als de veilige haven die hen zal behoeden voor inflatie, maar het langetermijngedrag van cryptomunten is over het algemeen nog erg onzeker. Bovendien blijven zij gevoelig voor geopolitieke onzekerheden, zoals de situatie in Kazachstan bewijst.

2. Stijgende rentevoeten

Om de inflatie enigszins te temperen, heeft de Amerikaanse Centrale Bank de rentevoeten verhoogd. Tegelijkertijd heeft zij haar laatste financiële steun, die tijdens de pandemie van het coronavirus was verleend, vroeger dan verwacht ingetrokken.

El-Erian vreest dat de economie niet bestand zal zijn tegen de verhoging: “Een systeem dat geconditioneerd is door meer dan een decennium van zwevende rentetarieven en overvloedige liquiditeit zal niet snel in staat blijken hogere rentetarieven te verdragen”, schreef hij eerder deze week in een column in de Financial Times.

Eind december wees El-Erian erop dat het rendement op de 10-jarige Amerikaanse schatkistpapieren 1,50 procent bedroeg. Een week later was het rendement al gestegen tot 1,73 procent. Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Morgan Stanley hebben het afgelopen jaar allemaal een sterke winstgroei geboekt en hebben hun dividenduitkeringen aan de aandeelhouders verhoogd.

3. Aandelen bereiken recordhoogte

El-Erian somt 70 grote S&P 500-bedrijven op die op all-time highs staan. Maar, zegt hij, dit kan een teken zijn dat de markt het punt van de oververhitting nadert: het is steeds moeilijker om aandelen te vinden om “laag te kopen en hoog te verkopen” wanneer de index zelf op recordniveaus staat. Toch hebben beleggers vaak de neiging zich te concentreren op de grote namen op de markt, die steeds onbetaalbaarder worden, terwijl ook kleinere ondernemingen op de beurs winstgevend kunnen blijken.

Een belegging die veiliger kan zijn, omdat het niet waarschijnlijk is dat zij zal dalen, lijkt de kunstmarkt te zijn: net als goud kan ze dienen als een veilige haven in perioden van financiële onzekerheid, terwijl ze ook zekere winsten biedt. Beleggen in kunstwerken zoals die van Banksy of Andy Warhol was vroeger alleen weggelegd voor de extreem rijken, maar nu zijn er oplossingen waarmee je aandelen kunt kopen in kunstwerken, die worden beheerd door beleggingsmaatschappijen.

(lb/lp)

Meer