Versnipperd Banksy-schilderij ‘Love is in the bin’ verkocht voor recordbedrag van 22 miljoen euro

Het versnipperde schilderij Love is in the bin is verkocht voor bij achttien keer de waarde van toen het nog intact was. Het werk van Banksy ging donderdag onder de hamer voor zo’n 22 miljoen euro.

Oorspronkelijk werd het schilderij, in ongeschonden staat, op een veiling in 2018 voor ongeveer 1,2 miljoen euro bij een veiling van Sotheby’s Londen ‘verkocht’. Nadat de hamer neerkwam versnipperde de onderste helft van het doek van Girl With Balloon.

Banksy, de straatartiest wiens echte identiteit een geheim blijft, plaatste een video op Instagram waarin stond dat er jaren geleden een papierversnipperaar in het frame was geplaatst, met een onderschrift dat luidde: “De drang om te vernietigen is ook een creatieve drang.”

De artiest schreef het citaat toe aan Pablo Picasso, maar het werd eigenlijk eerder al gezegd door Michail Bakoenin, een 19de-eeuwse Rus die een vooraanstaand theoreticus van het anarchisme was.

Game Changer

Volgens Sotheby’s creëerde Banksy met zijn stunt een nieuw kunstwerk: “Het eerste kunstwerk in de geschiedenis dat live gecreëerd werd tijdens een veiling.”

“Ik kan je niet vertellen hoe nerveus ik ben om de hamer op deze te laten vallen”, zei veilingmeester Oliver Barker tijdens de verkoop, wachtend op de vernietiging van het schilderij zoals het in 2018 had gedaan.

De verkoop van donderdag brak Banksy’s record van maart, toen het schilderij Game Changer waarop een jongen speelt met een speelgoedverpleegster als superheld voor meer dan 17 miljoen euro werd verkocht.

Muurschilderijen

De koper van het versnipperde kunstwerk, die anoniem wil blijven, was oorspronkelijk geschokt door de vernietiging van het werk. Maar ze realiseerde zich op moment dat de scheuren dat het in de toekomst veel waardevoller zouden worden.

De meeste werken van Banksy beginnen als muurschilderijen in Engeland die later worden verwijderd en verkocht op veilingen. Dat tot groot ongenoegen van de Britten die genieten van de gratis kunst in hun steden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.