El-Erian: “Te trage verstrakking van het geldbeleid door de Fed zal de financiële markten een schok geven”

De Federal Reserve, de koepel van Amerikaanse centrale banken, kondigde recent aan te zullen starten met de afbouw van haar opkoopprogramma. Dat is een eerste belangrijke stap richting het terugschroeven van de enorme hoeveelheid hulp die de Amerikaanse toezichthouder de afgelopen jaren aan de markten en de economie heeft gegeven. Maar een verstrakking van het monetaire beleid in een traag tempo zou beleggers kunnen doen vluchten uit aandelen. Dat zegt de bekende econoom Mohamed El-Erian.

Waarom is dit belangrijk?

“Als ik een belegger was, zou ik erkennen dat ik dankzij de Fed op een enorme liquiditeitsgolf zit, maar ik zou onthouden dat golven op een gegeven moment breken, dus ik zou erg aandachtig zijn”, aldus El-Erian in een eerder interview.

“Wanneer je een grote schok in de markt krijgt, krijg je een toename van risicoaversie… Dus wat zou deze grote schok zijn die we moeten vermijden? Een beleidsfout,” zei El-Erian maandag op zakenzender CNBC.

“Bijvoorbeeld dat de Fed te traag is en dan op de rem moet trappen en de economie in een recessie stuurt. Dat is niet het meest waarschijnlijke scenario, maar wel een risico. Dat is het soort dingen dat de mentaliteit kan veranderen van relatief naar absoluut (over aandelen). Hopelijk kunnen we dat vermijden.”

Verhogen van de rente medio 2022?

De Fed kondigde vorige week haar plannen aan. Later deze maand zal de Amerikaanse centrale bank minder obligaties opkopen. Tot nu toe kocht de toezichthouder maandelijks 120 miljard dollar aan schuldpapier op. Dat tempo wordt nu met 15 miljard dollar afgezwakt.

De Fed zei dat die stap werd genomen “in het licht van de aanzienlijke vooruitgang die de economie sinds december vorig jaar heeft geboekt in de richting van de doelstellingen van de Federal Reserve.” De toezichthouder voegde er wel aan toe dat hij kan sleutelen aan het beleid indien nodig.

De meeste beleggers verwachten dat de Fed al medio 2022 zal beginnen met het verhogen van de rente vanaf bijna nul.

“Inflatie zal maar blijven oplopen”

Maar El-Erian vond dat de Amerikaanse centrale bank een paar maanden geleden al de aankoop van activa had moeten afbouwen, omdat “de inflatie maar zal blijven oplopen.” Economen hebben gewezen op een aantal factoren, waaronder de problemen met de toeleveringsketen die tal van sectoren teisteren, als reden voor de stijging van de inflatiecijfers voor consumenten en groothandel tot en met meerjarige hoogten.

“We hebben geen historische ervaring waarin de Fed te laat is met verstrakken en ons niét in een recessie heeft gestort”, waarschuwde El-Erian. Ook merkte hij op dat een recessie de winsten, de belangrijkste motor van de aandelenkoersen, zou treffen.

De S&P 500-index, de grootste Amerikaanse index, sloot maandag op een nieuwe recordhoogte, waardoor de winst dit jaar oploopt tot ongeveer 25%.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20