Stijgende kostprijs van een van de meest gebruikte industriële producten met een complexe toeleveringsketen is de beste illustrator van de crisis

De kosten van verf, de belangrijkste grondstof voor menig fabrikant, stijgen als nooit tevoren. Dat is een gevolg van de wereldwijde crisis in de toeleveringsketen die vele bedrijven verlamt. Verf is een van de meest gebruikte industriële producten met een complexe toeleveringsketen, waardoor het de diepte van de crisis uitstekend illustreert.

De verfmarkt heeft een waarde van 140 miljard euro en wordt gedomineerd door een paar globale fabrikanten. Bedrijven als Akzo Nobel, maar ook Sherwin-Williams en PPG.

Door de wereldwijde crisis zijn de kosten van zowat alles – van verf en staal tot energie en graan – gestegen.  Van lucht- en ruimtevaart, bouw en elektronica tot auto’s… verf wordt in zowat in alles gebruikt. In de maritieme, de medische, de militaire, de farmaceutische, de halfgeleider- en de textielindustrie.

Consumenten zijn de dupe, omdat de producenten hun prijzen verhogen om hun marges te beschermen. De prijzen zijn ook gestegen als gevolg van de doe-het-zelf-boom tijdens lockdowns. De extreme weersomstandigheden in Texas en Louisiana verlamden dan weer de productie in petrochemische fabrieken die de grondstoffen van verf produceren. Als gevolg daarvan zaten die al snel door hun voorraden heen. Een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs, stroomtekorten in China en flessenhalzen in de scheepvaartindustrie hebben de bevoorrading finaal volledig ontregeld.

Duizenden grondstoffen zijn nodig voor de diversiteit aan formules

De druk op de kosten voor verfproducenten is verergerd. Vooral door de diversiteit van de vele formules, waarvoor duizenden grondstoffen nodig zijn. De meeste daarvan zijn terug te voeren naar olie, aardgas of titaniumdioxide – drie grondstoffen die in prijs zijn gestegen. Ook de additieven voor verf behoren tot de zwaarst getroffen producten. Die vormen de vitale ingrediënten van verf.

Europees verfkampioen Akzo Nobel zal zijn prijzen tot volgend jaar blijven opdrijven. In 2021 werd al 15 procent aan elk prijskaartje toegevoegd, omdat de kosten zijn gestegen. Onder meer voor de blikken waarin verf wordt verpakt. Het Amerikaanse PPG berekende dat haar kosten in 2021 met 25 procent zijn gestegen – “drie keer meer  dan enige eerdere inflatiepiek voor coatingsgrondstoffen in de recente geschiedenis”.

Verwacht wordt dat de druk de toeleveringsketen van verf zal dwingen tot meer regionalisering. Omdat producenten proberen de risico’s van een te grote afhankelijkheid van grondstoffen in verafgelegen delen van de wereld te beperken.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20