Dit paradijselijke eiland is wellicht als eerste van corona verlost

Palau, een eilandengroep in de Stille Oceaan, zal waarschijnlijk als eerste land volledig gevaccineerd zijn. Op dit moment is Paula volledig coronavrij.

De vaccins van Moderna, Pfizer/BioNTech en AstraZeneca zijn momenteel het lichtpuntje aan het einde van een lange coronatunnel. Voor veel landen zal het echter nog even duren voor ze volledig virusvrij zijn. In Palau, een archipel in de Stille Oceaan, hopen ze als eerste corona naar huis te sturen.

Op de eilandengroep wonen zowat 18.000 mensen. Er zijn exact nul gevallen van Covid-19 opgetekend en er zijn dan ook geen Covid-doden gevallen. De vaccinatiecampagne loopt er wel al.

Operation Warp Speed

Palau is een onafhankelijke staat, maar heeft wel een bilateraal verbond met Washington. Dat wil zeggen dat het toegang heeft tot Operation Warp Speed, de wereldwijde vaccinatiecampagne van de Verenigde Naties.

De regering heeft specifiek gevraagd naar Moderna-vaccins, omdat die op een hogere temperatuur mogen bewaard worden dan de vaccins van Pfizer en BioNTech.

Strenge lockdown

Palau hield het virus buiten door een strenge lockdown. De grenzen sloten er zodra het virus China verliet. Tegen maart zat het land in volledige lockdown, met een positief effect.

De minister voor Volksgezondheid, Emais Roberts, hoopt dat tegen eind mei zowat 80 procent van de bevolking gevaccineerd is. Dat moet de groepsimmuniteit van Palau garanderen. Vaccinatie is er, net zoals bij ons, op vrijwillige basis.

Voorbeeldfunctie

De eerste gevaccineerde van Palau, dokter Sylvia Osarch, krijgt over 28 dagen de tweede dosis. Ze is geriater van beroep. ‘Ik was erg blij dat ik een voorbeeld kon zijn voor mijn gemeenschap’, zegt ze aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. ‘Ik wil aan mijn gemeenschap zeggen dat ik het vaccin heb gekregen om hen te beschermen. Als het aan hen is, hoop ik dat ze het aannemen om ons, de gezondheidswerkers, op hun beurt te beschermen.’

De Volksrepubliek Palau heeft net geen 18.000 inwoners, verspreid over 340 eilanden. Dat maakt de vaccinatiecampagne een logistiek huzarenstukje.

Shutterstock

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20