Dit had je graag geweten voor je een huis kocht

 

Een groot aantal mensen dat voor de eerste keer een huis gaan kopen, zullen vooraf grondig onderzoek doen naar de mogelijkheden en eventuele valkuilen waar ze mee te maken kunnen krijgen. Je moet immers niet alleen letten op de locatie en de soort hypotheek die je kunt krijgen, maar onder andere ook speciale programma’s die in het leven zijn geroepen voor starters en de vragen die je aan een verkoper dient te stellen. Er zullen voor startende huizenkopers nu eenmaal veel zaken zijn waar ze in eerste instantie geen rekening mee houden, of die ze gewoonweg niet verwachten. Om je een beetje op weg te helpen hebben we de belangrijkste zaken voor (beginnende) huizenkopers op een rijtje gezet.

Een huis kopen is nooit een must

In het verleden leek het kopen van een eigen huis even gewoon te zijn als het volgen van een gedegen opleiding, trouwen en een gezin stichten. In die tijd was het kopen van meerdere woningen zelfs een prima manier om te investeren. Deze huizen kon je immers verhuren waardoor je vrijwel verzekerd was van inkomsten, zeker op momenten dat er schaarste heerste op de woningmarkt. Veel mensen waren dan ook van mening dat je beter je geld kon steken in het kopen van een woning, dan dit aan een verhuurder te betalen terwijl je nooit een woning van jezelf zou bezitten.

Na de ineenstorting van de huizenmarkt zijn echter veel mensen anders gaan denken over de aankoop van een eigen woning. Er zijn zelfs steeds meer mensen bewust gaan kiezen voor het huren van een huis, in plaats van er één te kopen. Afhankelijk van de plaats waar je woont, je manier van leven en je toekomstplannen kan een huis huren soms immers beter voor je uitpakken. Zowel het huren als het kopen kan een prima keuze zijn als je dit af hebt gestemd op je persoonlijke situatie. Vandaag de daag zijn er zelfs speciale tools beschikbaar waarmee je voor elke specifieke situatie kunt berekenen of het verstandiger is om een huis te kopen, of dit juist beter gehuurd kan worden.

Een eigen huis is niet altijd ideaal

Het is dus niet vanzelfsprekend om altijd uit te gaan van het kopen van een eigen woning en in de meeste gevallen doe je er zelfs goed aan om, voordat je definitief een besluit neemt, advies in te winnen bij een expert op dit gebied. In geen geval dien je een woning te gaan kopen omdat “het zo hoort”. Ook zal een eigen woning tegenwoordig niet automatisch meer betekenen dat je een goede investering doet voor de toekomst of een noodzaak om te kunnen trouwen of kinderen te krijgen. Als huizenbezitter zul je bovendien niet direct ook een ideaal leven gaan leiden zoals vroeger vaak werd voorgespiegeld (huisje, boompje, beestje).

Wanneer koop je een eigen huis?

Een woning kopen doe je omdat het financieel voordeel op zal leveren en je bent klaar bent om de uitdagingen aan te gaan die gepaard gaan met het bezitten van een eigen huis. Je koopt dan dus een huis omdat dit op financieel vlak goedkoper is dan woonruimte huren. Bovendien moet je zelf een huis willen kopen, en je dus niet laten pushen door anderen. Met andere woorden, het kopen van een huis is vooral een financiële beslissing, en dus niet zo zeer een emotionele kwestie.

Lange termijn planning is essentieel bij het kopen van een woning

Op het moment dat je van plan bent om een eigen huis te kopen, dan is het goed om ook naar de toekomst te kijken. Je dient zelfs een planning voor de lange termijn te maken omdat je in de regel een eigen woning voor meerdere jaren gaat bewonen.

Daarbij komt verder dat de aankoop van een eigen huis betekent dat je enorme financiële verplichtingen aangaat voor een relatief lange periode in je leven. De kosten waar je jarenlang aan vast zult zitten als woningbezitter, zullen immers nog bovenop de voorzieningen komen die je voor je pensioen dient te treffen. Zodra je je bewust bent van al deze kosten en verplichtingen, dan kun je namelijk een goede planning op gaan stellen vanaf het moment dat je je eigen woning gaat betrekken en de (tientallen) jaren die daarop zullen volgen. 

Toch zul je ook altijd in je achterhoofd dienen te houden dat je, indien de situatie zich voordoet, je zonder al te veel problemen, weer kunt gaan verhuizen. Met andere woorden: je moet ook plannen maken voor het geval je ooit wilt gaan verhuizen en je woning verkocht dient te worden om je vervolgens op een andere plaats weer te kunnen vestigen.

Meer gebonden aan een bepaalde locatie

Afgezien van de inspanningen en tijd die het kost om een ​​eigen woning weer te verkopen, in vergelijking tot het opzeggen van een huurovereenkomst, betekent een eigen huis voor diens eigenaar ook dat hij, of zij, overgeleverd zal zijn aan de genade van de woningmarkt op een bepaald moment in een bepaald gebied. In sommige gevallen kan het zelfs jaren duren voordat je een koper voor je woning hebt gevonden. Meestal betekent dit dan ook dat je jarenlang moet wachten voordat je zelf kunt gaan verhuizen. Met een eigen woning ben je, in dit opzicht, dan ook veel meer aan een bepaalde plaats verbonden. Om die reden moet je het kopen van een eigen woning altijd zien als een lange termijn project, in plaats van een kans dat je wellicht winst weet te behalen op de korte termijn.

Geen onnodige hoge hypotheek afsluiten

Als je een eigen huis wilt gaan financieren, is het zaak om niet meer geld te lenen dan dat echt nodig is. In de regel kun je zelfs met een kleinere hypotheek uit de voeten dan je aanvankelijk zou denken. Zo is er lange tijd een trend geweest onder beginnende huizenbezitters om te kiezen voor een kleine en betaalbare woning en pas over te stappen op een grotere hypotheek en woning als er sprake was van gezinsuitbreiding of gestegen inkomsten. Tegenwoordig is dit echter geen strategie waarmee je trefzeker je eerste woning kunt kopen.

In de regel willen veel mensen namelijk een ruime woning omdat ze niet exact weten wat de toekomst hen brengen zal en hoeveel ruimte ze later nodig zullen hebben, bijvoorbeeld als ze van plan zijn om een gezin te stichten. Niet iedereen wil namelijk een woning met maar twee slaapkamers blijven wonen, zeker niet als er een aantal kinderen en misschien zelfs je bejaarde ouders bij je komen wonen.

Zie ook: Hypotheek berekenen

Wanneer je echter een te hoge hypotheek afsluit zul je meer geld uitgeven voor het onderhoud, energiekosten en belastingen dan eigenlijk noodzakelijk is. Zelfs als je in een huis gaat wonen dat ruimer is dan je dagelijks nodig hebt, dan zul je nog steeds blijven verlangen naar meer woonruimte en dus een grotere woning. Wanneer je dus moet beslissen hoe groot een woning moet zijn, dan kun je je beter tevreden stellen met wat minder. Dit geldt vooral voor woningen waarin ruimtes voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. Een onafgewerkte kelder, of een zolder, die kan worden verbouwd tot een werkruimte, maar ook een extra slaapkamer die later omgetoverd kan worden tot een kinderkamer als een gezinsuitbreiding plaats zou vinden. Het maakt dan ook meestal niet uit hoe groot je woning is, je kunt immers maar op één plek tegelijk zijn.

Onderhandel zoveel mogelijk met de verkoper

Op het ogenblik dat je een eigen huis wilt gaan kopen, is het goed om te weten hoe het onderhandelingsproces precies in zijn werk gaat, hoeveel je als borg dient te betalen, op welke aspecten je extra moet letten en waar je gewoonweg recht op hebt. Veel mensen maken gebruik van de diensten van een makelaar als zij een woning gaan kopen. Deze makelaar zal je dan vertegenwoordigen en namens jou onderhandelen tijdens het koopproces. Voor een makelaar is het voeren van onderhandelingen en het afdingen op de verkoopprijs namelijk een stuk eenvoudiger dan voor de doorsnee huizenkoper die dit normaal gesproken slechts sporadisch zal doen tijdens diens leven, en dus eerder geneigd is om toe te geven of zelfs volledig van onderhandelingen af te zien vanwege een zeker gevoel van schaamte.

Soms echter kun je een makelaar op een bepaalde manier onder druk zetten om meer dingen gedaan te krijgen. Het huis dat je op het oog hebt, zal namelijk van jou geld worden betaald. Of dit verstandig is, is echter een heel ander verhaal want daarmee zie je vaak de kosten voor een heleboel andere dingen naast de aankoopprijs al snel over het hoofd, zoals allerlei dingen die nog nodig zijn of die moeten worden vervangen. Al deze zaken kosten echter extra geld als jij, of je makelaar, hier niet hoed over weet te onderhandelen met de verkoper van het huis.

Offertes aanvragen

Bij het voeren van deze onderhandelingen kunnen offertes van bedrijven een handig hulpmiddel zijn en voorkom je dat er verkeerde schattingen worden gemaakt voor bijvoorbeeld herstelwerkzaamheden. Er kunnen dan toezeggingen worden gedaan die een stuk lager liggen dan de werkelijke kosten. Indien je wilt voorkomen dat je in de toekomst met onnodig hoge kosten te maken gaat krijgen, doe je er goed aan om de verkoper van de woning deze werkzaamheden niet uit te laten voeren. Een verkoper zal immers snel geneigd zijn om een goedkopere aannemer in de arm te nemen en zich tevreden stellen met kwalitatief mindere materialen omdat hierna de woning toch verkocht gaat worden.

Afhankelijk van de ervaring die je hebt met het proces van een woning kopen, kan een makelaar in verschillende mate hulp bieden. Door voor jezelf na te gaan over welke kennis en vaardigheden je beschikt, kun je gemakkelijk te weten komen hoeveel hulp van een makelaar je eigenlijk nodig gaat hebben. In alle gevallen moet je overigens niet bang zijn om aan te dringen op meer concessies op momenten dat dit noodzakelijk is. Wanneer je gebruikmaakt van de diensten van een dergelijke professional bij het kopen, of het verkopen, van een huis, mag je er namelijk vanuit gaan dat deze persoon diens werk naar behoren uit zal voeren.

Emotionele binding aan je oude huis

Het kopen van een huis zal niet van de ene op de andere dag in kannen en kruiken zijn. Er gaat in de regel een proces van maanden aan vooraf en in die tijd kan er een heleboel veranderen. Niet alleen zul je meestal meerdere woningen aan je voorbij zien komen, waar je dan vervolgens de meest geschikte uit dient te kiezen. Dit betekent dat je soms maanden van de ene plaats naar de andere moet reizen om een huis te bekijken voor je eindelijk een plek vind waar je denkt te kunnen gaan wonen. Vervolgens dien je dan een behoorlijk som geld te storen en allerlei zaken te gaan beoordelen zoals de locatie, verzekeringen en ga zo maar door. Na verloop van tijd kunnen echter je emoties om de hoek komen kijken en kun je zelfs tot het besef komen dat je een sterke emotionele binding hebt met de woning waar je momenteel in woont.

Emotionele gehechtheid aan een nieuwe woning

Emotionele gehechtheid is bij potentiële huizenkopers echter een veel voorkomend probleem. Een nieuw huis betekent immers ook weer een nieuw thuis opbouwen en je weer helemaal opnieuw aan een situatie en omgeving aan moeten passen. Daarnaast zul je een nieuwe woning ook weer opnieuw in moeten gaan richten en aankleden: een hels karwei zal je dus te wachten staan. Wanneer je van plan bent om een huis te gaan kopen, doe je er dan ook verstandig aan om te proberen je niet ook emotioneel te gaan hechten aan een andere woning voordat al het papierwerk in orde is gemaakt en officieel is ondertekend. Het kopen van een huis is namelijk een financiële transactie die je uit gaat voeren, weliswaar één van de meest omvangrijke die veel mensen in hun leven uitvoeren, maar ook een beslissing die je manier van leven zal gaan beïnvloeden. Zodra de officiële papieren zijn ondertekend en de sleutels aan je zijn overhandigd, kun je de nieuwe woning dan ook pas gaan beschouwen als je nieuwe thuis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20