“Dit is geen stagflatie, maar M.E.S.S.I.”

Gregory Daco, een econoom bij denktank Oxford Economics , lanceert een nieuw acroniem dat volgens hem de huidige situatie van de Amerikaanse economie beschrijft: M.E.S.S.I.

Daco vindt, net als de vermaarde econoom Olivier Blanchard, dat de veelgehoorde term “stagflatie” niet van toepassing is. Dat is immers de combinatie van een stagnerende of terugvallende economie met oplopende inflatie. Volgens Daco hebben we niet te maken met op hol geslagen inflatie, en ook niet met een haperende economische groei.

“Wat we wel meemaken is M.E.S.S.I, wat staat voor Moderating Expansion with Sticky Supply-driven Inflation”, zegt hij in een onderzoekrapport. “Dat is een zeldzaam fenomeen waarbij een sterke, maar afkoelende vraag geconfronteerd wordt met een ingeperkt, maar versnellend aanbod. Dat leidt tot tijdelijke, maar plakkerige inflatie.”

Sticky prices is de term die economen gebruiken voor een gebrek aan prijsflexibiliteit doordat een markt niet perfect werkt en de prijs niet mee kan schommelen met het spel van vraag en aanbod. Vandaag hebben we uitzonderlijk niet alleen plakkerige prijzen, maar zelfs plakkerige inflatie, argumenteert Daco. Dat alles is een gevolg van de helemaal in de soep gedraaide toeleveringsketen na de coronacrisis.

Containerfiles

Maar eens de spanning en aanbodskant wat kalmeren, zoals de containerfiles in de havens of de tekorten aan computerchips, zal ook de inflatie bedaren, is zijn verwachting. Een loon-prijsspiraal is volgens hem niet in de maak in de VS. De Fed, de koepel van Amerikaanse centrale banken, zou bovendien de vraag wat kunnen afremmen door haar stimulusbeleid af te bouwen, wat eveneens de inflatie afremt.

De situatie is bijgevolg lang niet te vergelijken met de stagflatie van eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, concludeert Oxford Economics. Toen klom de inflatie nog veel hoger en kende de Amerikaanse economie periodes van inkrimping.

(kg)

Meer