Digitale hulpmiddelen op de werkplek zorgen voor mentale uitputting


Key takeaways

  • Meer dan driekwart van de werknemers vindt meldingen over digitale hulpmiddelen op de werkplek afleidend.
  • Onderbrekingen zorgen voor cognitieve blokkades, waardoor taken een dag langer duren.
  • Door werknemers aan te moedigen om “focustijd” in te plannen, kunnen ze zich ononderbroken concentreren op specifieke taken.

De opkomst van communicatieplatforms, taakbeheersystemen en het direct delen van documenten heeft ons werkende leven ontegenzeggelijk vereenvoudigd. Deze constante connectiviteit heeft echter een nieuwe uitdaging met zich meegebracht: “pingmoeheid”.

De stortvloed aan meldingen

De stortvloed aan meldingen, bedoeld om de workflow te stroomlijnen, leidt vaak tot mentale uitputting en stress. Uit een recent onderzoek bleek dat meer dan driekwart van de werknemers meldingen over digitale hulpmiddelen op de werkplek afleidend vindt. Een derde van de ondervraagden gaf aan elke 15 minuten te worden afgeleid door deze meldingen, wat neerkomt op ongeveer 160 afleidingen per week.

De invloed op productiviteit

Deze constante stroom van eisen onderbreekt ons vermogen om te ontspannen, ons op taken te concentreren of zelfs gewoon pauzes te nemen. Hoewel we er vaak trots op zijn dat we kunnen multitasken, zijn onze hersenen niet ingesteld op efficiënte concentratie op meerdere veeleisende taken tegelijk. Onderbrekingen creëren cognitieve blokkades, waardoor wat een taak van twee uur zou moeten zijn uitgroeit tot een project van een dag. Onderzoek toont aan dat het gemiddeld negen en een halve minuut duurt om weer productief te worden na het schakelen tussen digitale toepassingen.

De druk om bereikbaar te blijven

Deze voortdurende cyclus van meldingen kan leiden tot een gevoel van verplichting om voortdurend bereikbaar en reactief te blijven, wat resulteert in gevoelens van druk en schuld. Voor mensen die van thuis uit werken, verergeren de vage grenzen tussen privé en werk dit probleem, wat kan leiden tot een burn-out.

Het probleem oplossen

Gelukkig zijn er stappen die werkgevers kunnen nemen om dit probleem te beperken en ervoor te zorgen dat technologie een nuttig hulpmiddel blijft in plaats van een bron van stress. Regelmatige audits van bestaande platforms kunnen helpen bij het identificeren van onnodige toepassingen en het definiëren van duidelijke doelen voor elk hulpmiddel.

Oplossingen implementeren

Door werknemers aan te moedigen om “focustijd” in te plannen waarin alle meldingen zijn uitgeschakeld, kunnen ze zich ononderbroken concentreren op specifieke taken. Verder is het stimuleren van regelmatige pauzes weg van het scherm cruciaal voor het mentale welzijn en het voorkomen van een burn-out.

De weg vooruit

Erkennen dat niet elke melding onmiddellijke aandacht vereist, stelt mensen in staat om hun werklast effectief te prioriteren. Uiteindelijk kan het stellen van grenzen tussen werk en privé, in combinatie met een bewust gebruik van technologie, zorgen voor een gezondere en productievere werkomgeving.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.