Deze verrassende regio produceert het meeste witte wijn van heel Frankrijk

Als u gevraagd wordt waar de meeste witte wijn wordt geproduceerd op Franse bodem, denkt u waarschijnlijk spontaan aan Champagne, Bourgogne, de Elzas of de Loire. Maar niets blijkt minder waar, want die eer is weggelegd voor Languedoc-Roussillon, voor velen toch net hét rodewijnbastion bij uitstek.

De enorme geografische afmetingen van deze Siamese tweeling worden dan ook nog te vaak vergeten: Languedoc-Roussillon strekt zich immers uit van de zuidoostkust van de Rhône tot aan de Spaanse grens en de Pyreneeën, verspreid over de departementen Gard, Hérault, Aude en Pyrénées-Orientales. Beplant met ruim 400.000 hectare wijngaarden, grofweg drie keer zo groot als de Bordelais, toch ook niet bepaald het smurfje qua wijnproductie.

Wat ook typisch is voor deze megaregio: hier worden variëteiten verbouwd die we inderdaad (voorlopig?) maar occasioneel elders aantreffen, zoals Marsanne, Rousanne, Grenache Blanc, Vermentino (Rolle), Bourboulenc, Picpoul of Clairette.

Zelfs het feit dat deze tabel cijfers van 2016 als basis heeft, verandert weinig aan het plaatje. Sindsdien is de internationale consumentenvraag naar ‘wit’ zelfs nog gegroeid, dus de productie zal wel volgen.

wijn insider
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20