Deze miljardair en voormalige crypto-criticus gaat plots 1,5 miljard dollar in crypto steken: ‘Bitcoin en Ethereum zijn interessant’

De steenrijke superbelegger Carl Icahn hintte woensdag dat hij ‘zeker 1,5 miljard dollar’ in cryptomunten wil investeren. Nochtans stond Icahn al jarenlang bekend als een hevige criticus van cryptomunten. Ooit noemde hij het idee van digitale gedecentraliseerde munten ‘belachelijk’. Nu lijken ze hem ‘interessant’, indien ze reguleringen en volatiliteit kunnen overleven, weet persagentschap Bloomberg.

Carl Icahn is de oprichter van het Amerikaanse conglomeraat Icahn Enterprises, waarvan hij nog steeds de belangrijkste aandeelhouder is. Naast zijn activiteiten als investeerder, was Icahn ook een adviseur van de regering-Trump. Zijn conglomeraat heeft trouwens aandelen in de hotels van Trump. Volgens Forbes is de man zeker 15,6 miljard dollar waard.

Hoewel Icahn zonder twijfel een gewiekste belegger is, trok hij voorlopig de neus op voor een van de grootste hypes in de financiële wereld; cryptomunten. Dat zijn gedecentraliseerde digitale betaalmiddelen waarvan de transacties geregistreerd worden op een digitale ledger, ofwel een soort publieke database. Deze data wordt opgeslagen in een blockchain-systeem, ofwel de technologie die deze transacties mogelijk maakt.

In een interview met CNBC uit 2018 noemde Icahn cryptomunten ‘belachelijk’. ‘Misschien ben ik te oud voor hen (cryptomunten, red.), maar ik zou die dingen niet aanraken,’ aldus Icahn toen.

Volledig Trumpiaans

Maar op 26 mei liet Icahn optekenen dat hij nu plots overweegt om een grote investering in de cryptomarkt te doen. En niet zomaar een investering. Icahn gaf aan dat hij niet ‘gewoon een aantal munten’ zou kopen. Volledig Trumpiaans klonk het: ‘Ik bedoel, als wij zouden investeren, zou dat ‘in a big way’ zijn met miljarden dollar, of een miljard en een half dollar. Ik ga niet zeggen exact hoeveel.’

Daarmee is Icahn de volgende miljardair die uiteindelijk van gedacht veranderde over cryptomunten in het laatste jaar. In januari gaf Howard Marks, mede-oprichter van vermogensbeheerder Oaktree Capital Group en mede-crypto-criticus, aan dat hij zijn opvattingen over digitale munten ‘dringend moest bijstellen’. Marks, die zelf over 2,1 miljard dollar beschikt, veranderde van gedacht nadat zijn zoon Bitcoin had ingekocht.

Voor welke munten kiest Icahn?

Toen men Icahn vroeg welke munten hij op het oog zou hebben, bleef de miljardair mysterieus. ‘Veel van de huidige cryptomunten zullen niet overleven. Maar we geloven nu dat crypto in een of andere vorm zullen blijven bestaan. We hebben nog nooit cryptomunten gekocht, maar we bestuderen het wel’, klonk het.

Icahn lichte wel een tipje van de sluier op toen hij werd gevraagd waar cryptomunten voor gebruikt kunnen worden. ‘Ethereum heeft een eigen onderliggend blockchain-netwerk. Dus met Ethereum kun je twee dingen doen, je kan het gebruiken als betalingsmiddel, maar ook als oppotmiddel. Bitcoin is voor mij enkel een oppotmiddel,’ meent Icahn.

Heeft Icahn al ingekocht?

Volgens sommige mensen in de cryptowereld speelt Icahn een sluw spel met de aankondiging dat hij zal investeren.

Ryan Adams, oprichter van crypto-investeringsbeheerder Mythos Capital, denkt dat Icahn mogelijk al Bitcoin en Ethereum heeft aangekocht voor hij zijn intenties openbaar maakte. Het nieuws over die investering zou namelijk de prijs van de munten een duwtje in de rug kunnen geven.

‘Als Carl Icahn nog geen miljarden dollars aan ETH en BTC heeft gekocht, waarom zou hij dan aankondigen dat hij miljarden in ETH en BTC gaat kopen,’ redeneert Adams.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20