Deze landen gingen, tot nu toe, het best om met Covid-19

België scoort niet bijster goed als het op dodentol en aantal besmettingen aankomt. Maar sommige landen hebben bewezen een master in pandemiebeheer te hebben gehaald. Het lukt misschien niet op alle vlakken, maar deze landen haalden tenminste in 1 categorie de erelijst.

Beste preventieve actie: Taiwan

Taiwan snapte als eerste dat de golf verkoudheden het gevreesde virus uit China was, via de luchthavens naar eigen land geïmporteerd. Het land zette de rem op vluchten uit China, verplichtte reizigers tot een quarantaine, liet geen cruiseschepen meer toe en startte een teststrategie om u tegen te zeggen. De productie van mondmaskers verviervoudigde op een maand tijd. Gecombineerd met een goede contacttracing en een goed ondersteunde quarantaine, levert dat Taiwan een uitstekend rapport op. Er valt slechts 1 dode per 3.366.140 inwoners.

Quarantainekampioen: Hongkong

Het semi-onafhankelijke stadstaatje Honkong noteert 1 Covid-dode per 54.810 mensen. Dat heeft het te danken aan de hoge bevolkingsdichtheid, een van de hoogste ter wereld. Het legde verplichte isolatieprotocollen op en hield zich daar streng aan.

Lees ook: Hongkong gebruikt elektronische polsbandjes om quarantaine te garanderen

Beste curvebreker: Nieuw-Zeeland

Eilandengroep Nieuw-Zeeland legde onder de auspiciën van premier Jacinda Ardern een keiharde lockdown op. De eilanden werden volledig van de wereld geïsoleerd, maar intussen vierde Nieuw-Zeeland wel degelijk gewoon Nieuwjaar. De curve werd er in elkaar gebokst, bij de minste uitbraak wordt er stevig ingegrepen. Helpt ook: het is een eiland en dus makkelijker te isoleren dan pakweg België.

Gouden medaille economiebehoud: Denemarken

Denemarken, niet in de EU en dus met een eigen Covid-beleid, deed er alles aan om de economie open te houden. Dat betekent dat de eerste lockdown er pas kwam toen België al midden in de tweede golf zat. Pas begin december moest de regering er de vijzen aanschroeven en kwam er een semi-lockdown waar ze in Nieuw-Zeeland hartelijk om zouden lachen. Intussen blijft de economie wel gespaard. Wie niet kon werken, kreeg compensatie.

Beste tester: Zuid-Korea

Toen duidelijk werd dat u Covid-19 ook kon verspreiden zonder symptomen te vertonen, zette de Zuid-Koreaanse staat hard in op vroeg testen. Het land testte, per capita, twee keer zoveel als de meeste landen in die eerste weken van de pandemie. Na een kleine tweede golf hield Zuid-Korea het heel rustig, hoewel het beest tijdens de feestdagen ook zijn kop nog eens liet zien. Op 24 december brak het land wel het eigen record, met 1.244 nieuwe besmettingen. Intussen is dat aantal weer drastisch gezakt.

Lees ook: Het corona-mirakel van Zuid-Korea: ‘Enige land waar Solvay nooit moest sluiten’Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20