Taiwan test veilige manier om internationaal te reizen

Taiwan heeft samen met de universiteit van Stanford in de VS een protocol bedacht om internationale reizen op een veilige manier te laten doorgaan. De komende weken wordt de theorie in de praktijk getest.

De Taiwanese overheid en de universiteit testen een quarantaineregime voor buitenlandse reizigers. Als het slaagt, kan het een leidraad zijn voor internationaal reizen in de toekomst.

Taiwan heeft Covid-19 beter onder de knoet gehouden dan de meeste landen. Ondanks het grote reisverkeer met China, vielen er slechts 7 doden. Er zijn nooit meer dan 500 bevestigde gevallen van besmetting geweest. De Taiwanese aanpak werd een voorbeeld voor velen.

Zakenreizen

Volgende maand wil Taipei met de medische universiteit van Stanford 500 proefpersonen laten overvliegen van San Francisco naar de Taiwanese hoofdstad. De proefkonijnen moeten eerst negatief testen op Covid-19, en een periode van quarantaine doorgaan voor ze het vliegtuig betreden.

Twee dagen na hun aankomst in Taipei worden ze opnieuw getest, en gaan ze 14 dagen in quarantaine. Dat laatste is trouwens verplicht voor iedereen die Taiwan binnenkomt momenteel. Vanaf dan worden ze om de twee dagen getest.

‘De bedoeling is om de korte periode van quarantaine te bepalen, die toch veilig is. We willen bekijken of mensen die korte zakelijke trips moeten maken slechts enkele dagen in quarantaine kunnen in plaats van twee weken’, zegt Jason Wang, professor aan de gerenommeerde universiteit van Stanford, aan de Britse zakenkrant The Financial Times. Hij staat aan het hoofd van het project, samen met Taiwanese overheidsfunctionarissen.

Testen

Landen wereldwijd proberen een manier te vinden om tenminste een deel van het internationaal reisverkeer te herstellen. In Japan en Hongkong worden reizigers bij aankomst getest op het virus, en moeten ze in de luchthaven wachten op hun resultaten.

Spanje houdt zijn grenzen voor buitenlandse toeristen potdicht tot oktober. India laat zelfs geen inkomende vluchten meer toe in het land.

Vaccin

Taiwan zelf verbiedt Chinese burgers de toegang tot het land sinds begin februari. Andere buitenlanders zijn er niet meer welkom sinds midden maart. De Taiwanese overheid heeft laten weten dat het normaal internationaal reisverkeer verboden blijft tot er een vaccin beschikbaar is. Maar voor ‘essentiële zakelijke reizen’ willen ze een uitzondering maken. Het land is een draaischijf voorde internationale handel in microchips, en Amerikaanse ingenieurs bezoeken het land vaak in die context.

Het Stanford-experiment moet de basis leggen voor een Taiwanese strategie om sommige buitenlanders toe te laten, wier bezoeken als essentieel beschouwd worden voor economische of politiek redenen. ‘We willen een veilig reisprotocol ontwikkelen zodat we geleidelijk aan enkele reisverbindingen kunnen leggen met gelijkgestemde landen’, zegt de Taiwanese vicepremier aan de Britse zakenkrant Financial Times.

In het kader van die strategie zouden snelle teststations opgericht worden in luchthavens, waardoor een groot aantal reizigers in aanmerking kan komen voor kortere periodes van quarantaine bij aankomst in Taiwan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20