Nieuw-Zeeland heeft na meer dan 100 dagen coronavrij toch 4 nieuwe gevallen en gaat meteen weer in lockdown

Nieuw-Zeeland was zo goed als coronavrij. Meer dan 100 dagen lang hield de regering van Jacintha Ardern het beest tegen aan de poorten van de eilandstaat. Maar nu zijn er opnieuw 4 gevallen.

Auckland gaat in lockdown. U leest het niet verkeerd: een van de drukste steden in Nieuw-Zeeland sluit de deuren omdat er 4 gevallen van Covid-19 zijn vastgesteld. Die komen na meer dan 100 dagen coronavrij leven in Nieuw-Zeeland, wat van het land een internationale recordbreker en voorbeeld maakte.

Vanwaar de nieuwe opflakkering?

De vier gevallen zitten allemaal in hetzelfde gezin, maar hoe die vier het dan opliepen is niet duidelijk. Er wordt een gedegen contacttracing uitgevoerd om dat mysterie op te klaren. De enige gevallen van Covid-19 die in Nieuw-Zeeland gespot waren, kwamen binnen aan de grens en werden vervolgens teruggestuurd. De vier zijn niet uit het land geweest.

‘Geen enkel land ter wereld heeft zo lang de interne verspreiding van corona kunnen tegenhouden. We hebben het virus samen tegengehouden. We kunnen dat opnieuw’, liet Ardern strijdmoedig optekenen.

Economie herleeft

De economie van Nieuw-Zeeland sprong al snel na de corona-epidemie terug. De strenge lockdown die in het land werd toegepast, zorgde voor veel zelfvertrouwen toen het aantal gevallen terugviel naar nul. Daar komt nog bij dat Nieuw-Zeeland uit twee eilanden bestaat en het dus erg makkelijk is om de grenzen te bewaken.

Het is duidelijk dat de vier gevallen slechts een eerste indicatie zijn van nog Covid-19 in Auckland. De stad gaat dus op woensdagmiddag opnieuw in lockdown, een level 3. Scholen en horeca sluiten, mensen moeten thuisblijven voor zover dat mogelijk is en mogen geen andere mensen zien.

Level 3-lockdown

De rest van het land krijgt een level 2-lockdown. Dat wil zeggen dat er geen groepen mogen samenkomen en er opnieuw aan social distancing moet gedaan worden. Scholen en horeca blijven open.

‘We hebben ons hierop voorbereid’, zegt Ardern. ‘Nu dat dat moment gearriveerd is, vraag ik om de moed niet te laten zakken. Ik vraag dat iedereen opnieuw deze weg met ons aflegt.’

De restricties blijven in eerste instantie drie weken van kracht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20