Deze grondstoffen zien prijzen fors klimmen in 2021

In de eerste helft van het beursjaar 2021 stegen de belangrijkste aandelenindexen met 13 tot 16 procent, een mooie tussenbalans voor beleggers. Maar grondstoffen gingen gemiddeld nog twee keer harder omhoog.

Dat blijkt uit een halfjaaroverzicht door Deutsche Bank. De CRB-index, de bekendste graadmeter voor grondstoffen (energie, landbouw en metalen), staat halverwege het jaar ruim 27 procent hoger dan begin 2021. De technologie-index Nasdaq klom over dezelfde periode ‘maar’ met net geen 13 procent en de brede index S&P 500 klom met 15 procent.

Texaanse olie is grote winnaar: +51 procent

De prijs voor West Texas Intermediate (WTI), de Amerikaanse standaard voor ruwe aardolie, steeg in de eerste jaarhelft met ruim 51 procent. Daarmee is WTI-olie de enige grondstof die in het eerste semester meer dan de helft duurder werd.

De Londense variant, Brentolie, steeg met 45 procent. De stijgende olieprijzen hebben veel te maken met het teruggekeerde optimisme over de wereldeconomie na het beroerde coronajaar 2020. De groei van de olieprijzen is vrij gelijkmatig verdeeld over het eerste en tweede kwartaal.

Maïs snelst stijgende voedingsgrondstof: +49 procent

Basisvoedingsstoffen als graan (+5 procent) en suiker (+14 procent) werden in de eerste jaarhelft eveneens duurder. Maar veruit de grootste sprong maakte maïs, met een grote prijsstijging in het eerste kwartaal die verder versnelde in het tweede. Daardoor is maïs inmiddels bijna de helft duurder dan begin dit jaar.

Koper: +22 procent

Bij de metalen valt op dat zilver (-1 procent) en goud (-7 procent) lager noteren dan bij het jaarbegin. Dat heeft wel vooral te maken met de prijsdalingen in het eerste kwartaal, want in het tweede kwartaal zitten de prijzen van beide edelmetalen in de lift.

De steile vlucht van de koperprijs is in het tweede kwartaal wat afgezwakt, maar dat neemt niet weg dat koper nog steeds een forse 22 procent duurder is tegenover begin dit jaar.

Lees ook:

(tb)

Meer
Beleggen
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Meer Beleggen
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20